9:04 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

 Η πανδημία «γονάτισε» τους Έλληνες καταναλωτές-Τι δείχνει έρευνα

 Η πανδημία «γονάτισε» τους Έλληνες καταναλωτές-Τι δείχνει έρευνα

Μεγάλη πρόκληση θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η μεταστροφή του οικονομικού κλίματος μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Του Θανάση Κουκάκη

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας τους Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) οι Έλληνες καταναλωτές δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και έχουν μεγάλη αβεβαιότητα για το ορατό μέλλον.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες έδειξε πως το 35% των νοικοκυριών διαπίστωσε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε οριακή πτώση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -43,2 (από -42,0) μονάδες. Το 77% των καταναλωτών σταθερά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης:

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες έδειξαν πως το 56% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανήλθε στο 64%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά στο 11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο. Το 84% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 14% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε μικρή αύξηση τον Μάιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 88%, με το 3% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα για τον κορωνοϊό: 1 στους 3 Έλληνες φοβούνται την ανεργία – 2 στους 3 πιστεύουν ότι περιορίζεται η ελευθερία

Ο δείκτης στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, παρουσίασε αισθητή υποχώρηση τον Μάιο. Το 30% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 41% αναμένει σταθερότητα.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε ήπια, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,1, από -47,6 μονάδες τον Απρίλιο. Το 57% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% αναμένει το αντίθετο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας