13:23 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ξενοδοχεία σε κρίση: Συνεχείς ακυρώσεις και πλασματικές κρατήσεις - Υπέρογκα τα κόστη λειτουργίας

Ξενοδοχεία σε κρίση: Συνεχείς ακυρώσεις και πλασματικές κρατήσεις - Υπέρογκα τα κόστη λειτουργίας

Τεράστια ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς σε όλα τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας παρατηρούνται πολλές ακυρώσεις κρατήσεων εξ’ αιτίας του φόβου και της οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Πολλές επιχειρήσεις δεν τολμούν να ανοίξουν για φέτος, καθώς κανείς δεν εγγυάται την προστασία τους.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες συγκεκριμένων χωρών του εξωτερικού, με το άνοιγμα των δυο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, στις 15/6, ενώ από την 1η Ιουλίου ακουλουθούν και το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων.


Διαβάστε επίσης: Δερμιτζάκης: 6.000 – 10.000 ασυμπτωματικοί τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα


Τα γνωστά νούμερα των επισκεπτών της 1ης Ιουλίου δεν κατευνάζουν την ανησυχία των ξενοδόχων καθώς, στην Κρήτη, ο τουριστικός κλάδος έχει ενημερωθεί ότι από την 1η Ιουλίου αναμένεται να προσγειωθούν μόνο 60 αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», με χώρες προέλευσης την Γερμανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Τσεχία, μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση ζητά από τα ξενοδοχεία να ανοίξουν όμως δεν μπορεί να τους εγγυηθεί πόσοι θα είναι αυτοί που θα φιλοξενήσουν, καθώς τα δεδομένα από πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 40%-41% του δείγματος προτιμά να μην ταξιδέψει στο εξωτερικό ή να μην πάει καθόλου διακοπές.

Χαμένο το καλοκαίρι του 2020

Για τα νησιά που δούλευαν στο 40% τους από τουρίστες προερχόμενους από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι μια από τις πιο πληττόμενες χώρες του κόσμου από την πανδημία του ιού, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να είναι χαμένο.

Η Κέρκυρα, που είναι ένα από αυτά τα νησιά με δυνατή παρουσία Βρετανών τουριστών, αναμένεται τώρα να βασιστεί και αυτή σε τουρίστες από Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία.


Διαβάστε επίσης: «Lock(ed) down παραμένει ο τουρισμός» λένε αγωνιώντας οι ταξιδιωτικοί πράκτορες


Όλα είναι ρευστά και τυχαία

Επειδή δεν υπάρχουν προκαταβολές, ούτε κάποια αυστηρή πολιτική που να προστατεύει τους ξενοδόχους από ακυρώσεις, επομένως καμία κράτηση δεν είναι 100% επιβεβαιωμένη, οδηγώντας τους ξενοδόχους σε μια κατάσταση ανασφάλειας.

Στην Πάρο, λέγεται ότι έχει ανοίξει περίπου το 20% των ξενοδοχείων, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι θα αυξηθεί στο 70% και 80% στις αρχές και στα μέσα Ιουλίου αντίστοιχα, όπως αναμένεται, καθώς οι επιχειρηματίες αλλάζουν γνώμη καθημερινά.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που οδηγούν τους ξενοδόχους σε κατάσταση ανησυχίας καθώς η παρουσία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με το κόστος που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί ένα κρούσμα στους ξενοδοχειακούς χώρους, δεν βοηθά την λειτουργία των ξενοδοχείων.


Διαβάστε επίσης: Ανοίγουν τα Ξενοδοχεία: Ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα


Χαμηλές οι προσδοκίες για την φετινή χρονιά

Στη Θάσο, όπου οι επιχειρηματίες του τουρισμού δουλεύουν κυρίως με Βορειοευρωπαίους όπως Τσέχους, Αυστριακούς, Γερμανούς και Πολωνούς, ξενοδόχοι δηλώνουν ότι θα ήταν ικανοποιητική μια σεζόν με 30% πληρότητα.

Στο νησί αναμένεται να ανοίξει το 90% των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες περιμένουν να υποδεχτούν τουρίστες τις πρώτες 15 μέρες του Ιουλίου.

Ο ίδιος φόβος επικρατεί και σε μέρη όπου οι περισσότεροι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να μεταβούν και οδικώς, όπως στην Πιερία, η οποία ελπίζει σε επισκέπτες από τα Βαλκάνια.

Σε κατάσταση στασιμότητας βρίσκεται και η Πάργα στην Ήπειρο, της οποίας το αεροδρόμιο στο Άκτιο αναμένεται να υποδεχτεί επισκέπτες από Ολλανδία, Δανία, Γερμανία και Γαλλία από τις 15 Ιουνίου και από Σοηδία και Νορβηγία στις 25 Αυγούστου.


Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι 29 χώρες που θα στείλουν τους πρώτους τουρίστες αύριο!


Μισθώσεις καταλυμάτων από το υπ. Τουρισμού 

Σε μια κίνηση στήριξης πέρασε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο προτίθεται να μισθώσει κύρια ή βοηθητικά τουριστικά καταλύματα για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων κορωνοϊού.


Διαβάστε επίσης: “Τουρισμός για όλους”: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα – Οι δικαιούχοι και όλες οι λεπτομέρειες


Η μίσθωση υπολογίζεται να είναι 30 € την ημέρα όταν θα γίνεται χρήση των δωματίων, μαζί με τα γεύματα και 10 € την ημέρα όταν τα δωμάτια θα είναι κενά.

Η προσφορά του υπουργείου Τουρισμού έγινε μέσω ανάρτησης μιας πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος και λήγει στις 18 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από το ethnos

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας