4:43 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πρωτοπορεί η Ελλάδα δημιουργώντας το πρώτο application για την ανεύρεση χαμένων ανθρώπων

Πρωτοπορεί η Ελλάδα δημιουργώντας το πρώτο application για την ανεύρεση χαμένων ανθρώπων

Για μία ακόμα φορά πρωτοπορεί η πατρίδα μας στο τιτάνειο έργο της ανεύρεσης των χαμένων ανθρώπων δημιουργώντας παγκοσμίως το πρώτο application για κινητό τηλέφωνο με την ονομασία Missing alert που είναι διαθέσιμο να κατέβει δωρεάν στα κινητά μας τηλέφωνα, που ενώνει τα κανάλια επικοινωνίας κάνοντας συμμετέχοντα τον κάθε Έλληνα πολίτη στην προσπάθεια να βρεθεί ένα χαμένο παιδί η ένας χαμένος ενήλικας.

Το application Missing alert δημιουργηθηκε από τη συμμαχία του ομίλου Cosmote με το «χαμόγελο του παιδιού» προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αμεσότητα και ταχύτητα στην προσπάθεια ανεύρεσης των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν χαθεί η που έχουν πέσει θύμα απαγωγής

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του «χαμόγελου του παιδιού» Κώστας Γιαννοπουλος από το 2004 μέχρι και το 2020 έχουν εξαφανιστεί 1600 άτομα παιδιά και ενήλικες που έχουνε θέματα υγείας (άνοια αλτσχάιμερ), ενώ οι τηλεφωνικες γραμμές του Χαμόγελου έχουν δεχτεί 75.000 κλήσεις για εξαφάνιση ατόμου.

«Το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας σε ποσοστό 90% είναι οι αρπάγες παιδιών από γονείς και κάποιες φυγες παιδιών και εφήβων από κακοποιητικά περιβάλλοντα ενώ από το σύνολο των εξαφανίσεων που έχουν καταγραφεί από το 2004 μέχρι και σήμερα μόνο οκτώ έχουν δηλωθεί σαν εξαφάνιση μετά από σεξουαλική κακοποίηση- γεγονός που σημαίνει ότι το ταμπού της σεξουαλικής κακοποίησης ζει και βασιλεύει και πρέπει να το σπάσουμε» λέει ο Κώστας Γιαννόπουλος

Η νέα εφαρμογή βοηθάει στο να ανοιχτούν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας με το «χαμόγελο του παιδιού». Οσοι περισσότεροι κατεβάσουμε το application στο κινητό μας τόσα περισσότερα θα είναι τα κανάλια επικοινωνίας, με την τεχνολογια να ενώνει τους πάντες στην προσπάθεια εντοπισμού των χαμένων ανθρώπων, όπως ακριβώς ήταν και το όνειρο του μικρού Ανδρέα Γιαννοπούλου, ο οποίος είχε γράψει στο ημερολόγιο του την φράση «αν ενωθούμε όλοι μαζί τότε θα τα καταφέρουμε».

«Στην Ελλάδα απαγωγές από τρίτα άτομα δηλαδή εγκληματικές απαγωγές με βανάκια όπως συμβαίνουν στο εξωτερικό ακόμα δεν έχουμε» λέει ο Κώστας Γιαννόπουλος και οι περισσότερες εξαφανίσεις παιδιών είναι φυγές εφήβων και αρπαγές από γονείς.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος εξηγεί ότι σε κάθε εξαφάνιση οι τρεις πρώτες ώρες είναι αυτές που κρίνουν κατά ένα πολύ σημαντικό μέρος στην έκβαση της υπόθεσης ειδικά όταν πρόκειται για εγκληματική πράξη ενώ ο ψυχολόγος του «χαμόγελο» Γιάννης Αθανασόπουλος καταρρίπτει δύο σημαντικούς μύθους που μπαίνουν εμπόδιο στην ανεύρεση των χαμένων ατόμων.

Ο πρώτος μύθος είναι ότι πρέπει να περιμένουμε ένα εικοσιτετράωρο για να δηλώσουμε εξαφάνιση -αυτό προφανώς δεν ισχύει θα πρέπει να μιλάμε για εξαφάνιση από το πρώτο λεπτό να μη χάνουμε χρόνο.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι μόνο οι γονείς μπορεί να δηλώσουν εξαφάνιση, όχι, κάθε συγγενής μπορεί να δηλώσει την εξαφάνιση. Στην Περίπτωση των ενηλίκων τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζονται είναι οι ιατρικές γνωματεύσεις που να φανερώνουν το πρόβλημα υγείας από το οποίο πάσχει ο ενηλικας εδώ θυμίζουμε ότι εξαφανίζονται κυρίως άτομα τα οποία τα έχουν χαμένα γιατι πάσχουν από άνοια η από αλτσχάιμερ, ενώ στην περίπτωση του παιδιού το μόνο χαρτί που χρειάζεται είναι η υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς για να βγει η ειδοποίηση στην δημοσιότητα.

Επισης ο Ψυχολόγος του «Χαμόγελου«, Γιάννης Αθανασόπουλος δίνει δύο πολύτιμα tips στα παιδιά που καμιά φορά χάνονται μέσα στην πολυκοσμία. Συμβουλεύει λοιπον όσα παιδιά χάνονται σε ένα εμπορικό κέντρο, σε μια μεγάλη πλατεία, σε ένα πολυκατάστημα να μένουνε πάντα στο ίδιο σημείο να μην μετακινούνται γιατι είναι πιο εύκολη ανεύρεση τους και επίσης αν τα πλησιάσει κάποιος άγνωστος και προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί τους, να κάνουν φασαρία και να ζητήσουν βοήθεια να μην μείνουν σιωπηλά- η φασαρία σώζει.

Από τη μεριά της Cosmote ο Γενικος Διευθυντησ Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Γιώργος Αθανασόπουλος εξηγεί ότι «καμιά πληροφορία δεν πέφτει κάτω στο καινούργιο application το οποίο είναι και το πρώτο παγκοσμίως. αξιοποιούνται όλες οι πληροφορίες. Αν η εξαφάνιση συμβαίνει τώρα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τις αρχές με την ελληνική αστυνομία και τον αστυνόμο βάρδιας και μπορεί κάθε χρήστης να στείλει Στην εφαρμογή μήνυμα Προς το Χαμόγελο με τις λεξεις ‘τον είδα’ η ‘την είδα’ για το άτομο που έχει εξαφανιστεί μπορεί να στείλει φωτογραφία από την περιοχή ή να δηλώσει την περιοχή σε χαρτί με πινέζα.

Συνεπώς τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε σαν πολίτες την ανεύρεση των χαμένων ατόμων είναι πρώτα να μην κρύβονται τα προβλήματα σεξουαλικής κακοποίησης κάτω απ’το χαλί, Να μην χάνεται καθόλου χρόνος στις δηλώσεις εξαφάνισης κάθε λεπτό μετράει, και να στέλνουμε μέσω της εφαρμογής Missing alert app όλες τις πληροφορίες που μπορούμε να βρούμε σχετικά με ένα περιστατικό εξαφάνισης απευθείας στο «χαμόγελο» βοηθώντας έτσι στην διακίνηση περισσότερων πληροφοριών ώστε πιο άμεσα και πιο γρήγορα να βρεθεί το παιδί ή ο ενήλικας που εξαφανίστηκε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας