3:41 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

ΜΈΣΑ στο επόμενο δεκαήμερο θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενημερωθούν για το φόρο που θα πρέπει να καταβάλουν για την ακίνητη περιουσία τους.

Ρεπορτάζ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μικρότερο φόρο στο εφετινό εκκαθαριστικό, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, «κερδισμένοι» του εφετινού ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν απωλέσει εισοδήματα από ενοίκια λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» κατά 40% των μισθωμάτων ως απότοκο της πανδημίας.

Συμψηφισμός

Μετά και τον συμψηφισμό της έκπτωσης για τα μειωμένα ενοίκια που θα πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ με τις οφειλές που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημερομηνία καταβολής από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για συγκεκριμένους φορολογουμένους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται όσοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους από μισθώματα λόγω της μείωσής τους κατά 40% και η έκπτωση φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από τον φόρο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της δήλωσής τους. Στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου λόγω του μειωμένου ενοικίου θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος και το ποσό που περισσεύει από την έκπτωση θα μειώσει τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει χάσει εισοδήματα από ακίνητα 3.000 ευρώ και από την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης προέκυψε οφειλή 600 ευρώ. Για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξε δικαιούται έκπτωση φόρου 900 ευρώ, εκ των οποίων τα 600 ευρώ θα μηδενίσουν τον φόρο του εκκαθαριστικού της δήλωσης και τα υπόλοιπα 300 ευρώ θα μειώσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Είναι αυτονόητο πως σε όσους έχουν ήδη εξοφλήσει εφάπαξ το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2% η έκπτωση φόρου για τα «χαμένα» ενοίκια θα φανεί ολόκληρη στο ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Έκπτωση 50% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 50.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Να σημειωθεί πως μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% πλήρωσαν πέρυσι 1.317.767 φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κέρδισαν 65.571 ιδιοκτήτες ακινήτων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία).

Πέρυσι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έβγαλαν συνολικό φόρο 2,539 δισ. ευρώ για 7.359.185 φορολογουμένους. Για τα νομικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 465 εκατ. ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 2,07 δισ. ευρώ.Τα περσινά στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ έδειξαν πως η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, ήτοι για την ακρίβεια 4.895.144, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερέβαινε τις 60.000 ευρώ.

Πάγια ρύθμιση

Εφέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού. Το υπουργείο Οικονομικών, σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος, δεν παρέχει καμία έκπτωση σε εκείνους που επιθυμούν να εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εφάπαξ στη λήξη της πρώτης δόσης. Ωστόσο, όποιος εμφανίζει αδυναμία να πληρώσει τις έξι μηνιαίες δόσεις έχει τη δυνατότητα να εντάξει την κάθε δόση χωριστά στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων με επιβάρυνση επιτόκιο 2,5%.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η κυβέρνηση: «Κλειδώνει» μέσα στην εβδομάδα το πακέτο προσωρινών και μόνιμων μειώσεων φόρων

Δήλωση μίσθωσης ακινήτων: νέες αλλαγές στο TAXISnet

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας