9:25 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μόρια: Στήνουν νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ - Σε εξέλιξη διαδήλωση μεταναστών που ζητούν να φύγουν από το νησί!

Μόρια: Στήνουν νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ - Σε εξέλιξη διαδήλωση μεταναστών που ζητούν να φύγουν από το νησί!

Πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, μεταφέρονται με ελικόπτερα σκηνές προκειμένου να αρχίσει το στήσιμο ενός καταυλισμού για την άμεσα στέγαση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν για τρίτη μέρα  στο δρόμο.

Ήδη οι πρώτες σκηνές έχουν τοποθετηθεί στο σημείο και συνεχίζονται οι εργασίες για να μπουν και οι επόμενες. Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί έχουν αυξηθεί καθώς από το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Διαδήλωση και τεράστια διαμαρτυρία χιλιάδων αιτούντων άσυλο ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Καρά- Τεπέ, εκεί που παραμένουν επί τρεις ημέρες πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά την πυρκαγιά της Τρίτης που έκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ Μόριας.

«Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους» φωνάζουν κατά του μπλόκου της Αστυνομίας. Κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει τη διαμαρτυρία και όλοι ζητούν να φύγουν από τη Λέσβο.

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/801059320696859/

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορωνοϊού (rapid tests) προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Διαφωνία κυβέρνησης-τοπικής αυτοδιοίκησης
Κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και διαμένοντες του καταυλισμού δεν επιθυμούν τη δημιουργία νέας δομής στο νησί, με τους πρώτους μάλιστα να κλείνουν χθες τον δρόμο που οδηγεί προς το ΚΥΤ προκειμένου να εμποδίσουν την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναζητεί λύση και απευθύνει κάλεσμα για συνεργασία προς της τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να δημιουργηθεί άμεσα στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.

Οι εικόνες που έρχονται ωστόσο από τη Λέσβο τις τελευταίες μέρες προκαλούν θλίψη καθώς πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν και διανυκτερεύουν στους δρόμους. Κάποιοι κατασκευάζουν μάλιστ αυτοσχέδιους καταυλισμούς έξω από το κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κάποιοι μάζεψαν καλάμια και χρησιμοποιώντας μεγάλα κομμάτια υφάσματος προσπαθούν να κατασκευάσουν σκηνές.

Αύρες και ΜΑΤ στη Λέσβο -Ενισχύονται οι δυνάμεις
Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ της Μόριας.

Ειδικότερα σήμερα το πρωί, έφτασε στο νησί ένα καράβι με κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά. Όλα τα μέσα αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου βρίσκονται οι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με το τοπικό Μέσο, από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, και πηγές αναφέρουν ότι έφτασαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C130.

Πηγή: iefimerida.gr / stonisi.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας