17:58 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συνομιλίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Αγκυρας εν όψει Brexit

Συνομιλίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Αγκυρας εν όψει Brexit

Με το Brexit να καθίσταται προβληματικό αφού ο τελευταίος γύρος των  συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μελλοντική τους σχέση δεν παρήγαγε αποτελέσματα και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι διαφωνούν», το Λονδίνο προχωρά σε συνομιλίες με στόχο μια ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της εξόδου της από την Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν με την τουρκική οικονομία να παραπαίει εδώ και μήνες πιέζει τον Μπόρις Τζόνσον για τη σύναψη επωφελών εμπορικών συμφωνιών ή ακόμη και τελωνειακής ένωσης με τη Βρετανία, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico.

Η Τουρκία δεσμεύεται, όμως, από τις κείμενες συμφωνίες με την Ε.Ε., που δεν της επιτρέπουν να συνάψει νέα τελωνειακή ένωση με τη Βρετανία μετά το Brexit. Σε δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah αποκάλυψε πως Αγκυρα και Λονδίνο σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου πλαισίου, προσφέροντας προνομιακή θέση στα τουρκικά εξαγώγιμα προϊόντα. Σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, η Αγκυρα έχει αναλάβει την εκπόνηση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία και άλλες χώρες.

Σημειωτέον πως η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ τους να φθάνουν τα 18 δισ. στερλίνες το περασμένο έτος. Η Τουρκία τροφοδοτεί κάθε χρόνο τη βρετανική αγορά με προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας αξίας 2 δισ. στερλινών, ενώ εξίσου προσοδοφόρες είναι και οι συμφωνίες για την κατασκευή ανταλλακτικών βρετανικών οχημάτων από τουρκικά εργοστάσια.

Διαβάστε επίσης

Λαγκάρντ: Καμπανάκι για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

EKT : Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας