21:52 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Χρόνια πολλά Ελλάδα με ένα κόμικ από το παρελθόν.

Χρόνια πολλά Ελλάδα με ένα κόμικ από το παρελθόν.

Το περιοδικό  Ποπάυ πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1956 αλλά σταθερά σαν κόμικ κυκλοφόρησε από το 1973 και μετά. Πολύ γρήγορα ο διάσημος ναύτης των κόμικ και κινουμένων σχεδίων που με το  σπανάκι αποκτούσε όχι  μόνο υπεράνθρωπη δύναμη, αλλά  και  ικανότητες, όπως αυτές ενός χορευτή ή με γνώσεις μουσικής έγινε  τόσο δημοφιλής που  οι πωλήσεις στο σπανάκι αυξήθηκαν σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ο Ποπάυ γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, ενώ τα καρτούν ανέβαζαν και το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών.

Αρκετά από αυτά περιείχαν προσβλητικά και ρατσιστικά σχόλια για τους Γιαπωνέζους. Οι Γιαπωνέζοι αποκαλούνταν ‘Jap-pansies’ ενώ απεικονίζονταν με τεράστια δόντια και πολύ χοντρά γυαλιά, προσθέτει ο αρθρογράφος.

Ένα από τα πιο γνωστά «απαγορευμένα» επεισόδια της εποχής εκείνης ήταν αυτό με τίτλο «Seein’ Red, White ‘n Blue». Είναι το μοναδικό επεισόδιο στο οποίο ο Ποπάυ και ο Βρούτος ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται μία κονσέρβα σπανάκι, για να δείρουν ένα… συμφωνημένο εχθρό, δηλαδή τους γιαπωνέζους στρατιώτες.

Τα περισσότερα από τα εξώφυλλά του στην Ελλάδα, όπως κι αυτό το επετειακό για την 28η Οκτωβρίου, τα φιλοτέχνησε ο εξαιρετικός σκιτσογράφος και καλλιτέχνης, Άκης Αβαγιανός.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Διαβάστε επίσης 

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κατσίμης

28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί φέτος η εθνική επέτειος, λόγω κορωνοϊού

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας