16:13 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ε. Βενιζέλος: Μαραθώνια κατάθεση για Novartis

Ε. Βενιζέλος: Μαραθώνια κατάθεση για Novartis

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε σήμερα επί 3 ώρες ενώπιον της Αρεοπαγίτου του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών (Ειδικό Δικαστήριο) Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis μετά την άσκηση από τη Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσει την κατάθεση του άλλη ημέρα. “Ξεκίνησαν σήμερα οι μαρτυρικές καταθέσεις στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου” είπε μετά το πέρας της κατάθεσης του ο Ε. Βενιζέλος. “Κατέθεσα πρώτος, δεν ολοκληρώθηκε η κατάθεσή μου, θα επανέλθω, γιατί πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, που έχουν σχέση με την εξύφανση αυτής της πολύ μεγάλης συνωμοσίας ένα χρόνο πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι απλώς κατάχρηση εξουσίας, είναι, όπως έχω πει πολλές φορές, συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Βεβαίως υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης προσώπων πάντα, αλλά υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα προστασίας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και του κράτους δικαίου” ,κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

Έχει καταθέσει μήνυση κατά του «Μάξιμου Σαράφη»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε καταθέσει στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη ως μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis, καθώς μάλιστα το Φεβρουάριος 2018 είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την τέως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων», αφού -όπως λέει ο κ. Βενιζέλος- ο Αλέξης Τσίπρας από τον Φεβρουάριο του 2017 είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες των καταθέσεων που έγιναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες εννέα μήνες μετά (οι καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017).

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος έχει αναφέρει το περασμένο έτος στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ότι «η υπόθεση Novartis διατυμπανίζεται από την Κυβέρνηση (σ.σ.: Του ΣΥΡΙΖΑ) τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ο πρωθυπουργός στην αγόρευση του ενώπιον της Βουλής την 1.2.2017, ένα χρόνο πριν τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Novartis » και συνέχισε:

«Τη συνδέει ευθέως με τα «παλαιά» πολιτικά κόμματα και τα κομματικά ταμεία, αναφέρεται με βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωμένης προσπάθειας να εμφανιστεί αποδεικτικό υλικό» υπογραμμίζει στην 22 σελίδων μήνυσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στο καθεστώς προστασίας που απονεμήθηκε στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες επιχειρηματολογώντας ότι θα έπρεπε η Βουλή να αποφασίσει για την ένταξή τους σε καθεστώς προστασίας.

Το όνομα του κ. Βενιζέλου εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis μαζί άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ – Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαγγελόπουλος: Ζητεί την ακυρότητα της διαδικασίας της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Βραβείο στους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis από την ευρωομάδα της αριστεράς

Οργή Βενιζέλου κατά Τσίπρα: Κατήφορος, ζήτησε να σταματήσει η διερεύνηση της σκευωρίας Novartis για να συναινέσει στα εθνικά θέματα

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας