11:35 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Δούρειος ίππος» Ερντογάν, το τέμενος «Έγιουμπ Σουλτάν»

«Δούρειος ίππος» Ερντογάν,  το τέμενος «Έγιουμπ Σουλτάν»

Το 2016 ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ο Μπουράκ Μπεκντίλ (Burak Bekdil), με άρθρο του στο Ινστιτούτο Gatestone, προειδοποιούσε την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία για «μια παράνοια που ωθεί τον Ερντογάν και τους άνδρες του στην άβυσσο του παραλογισμού και του εμφυλίου πολέμου», προσθέτοντας προφητικά ότι «υπάρχουν σημάδια πως ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν δεν θα περιοριστεί μόνο εντός των τουρκικών συνόρων».

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆Η

Ο «σουλτάνος» θέλει να σβήσει τη ντροπή της πολιορκίας της Βιέννης με στοχευμένες κινήσεις στην καρδιά της Ευρώπης – Τι κρύβεται πίσω από την ανέγερση του κέντρου
προπαγάνδας που κατασκευάζει στο Στρασβούργο.

Στο άρθρο του εκείνο ο Μπεκντίλ, αποκάλυπτε πως το καθεστώς Ερντογάν δημιούργησε και ένα κέντρο «ειδικών επιχειρήσεων» στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών, στην οποία προΐσταται ένας αναπληρωτής γραμματέας και πως θα δούμε την τουρκική κυβέρνηση να δαπανά περισσότερα χρήματα και ανθρώπινους πόρους σε ειδικές επιχειρήσεις. Από αυτό το κέντρο ειδικών επιχειρήσεων ο Μπεκντίλ, εξέφραζε την άποψη πως θα συντονίζεται η τουρκική εισβολή στη Συρία και η πιθανή εμπλοκή της στο Ιράκ, επιχειρήσεις που θα αυξηθούν – όπως και έγινε – μέσα στους επόμενους μήνες.

Αντιφρονούντες

Μία επίσης αποκάλυψη του άρθρου ήταν και πως ο Ερντογάν αποφασισμένος να εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι σε κάθε αντίπαλό του διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Αντνάν Τανριβερντί ως έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του.

Ο Αντνάν Τανριβερντί είναι ο ιδιοκτήτης της Σαντάτ, μιας εταιρείας ασφάλειας και μισθοφόρων που έχει κατηγορηθεί ότι εκπαιδεύει έναν προσωπικό στρατό αφοσιωμένο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της Τουρκίας εξολοθρεύοντας τους αντιφρονούντες.

Η Σαντάτ, είναι η «εταιρεία» η οποία και εκπαίδευσε τζιχαντιστές για τους πολέμους στη Λιβύη και στη Συρία, και πιθανόν να έχει εκπαιδεύσει και τους Τούρκους μισθοφόρους που πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ∆ιεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, ασχολείται με τη δημιουργία «οργανώσεων νεολαίας» που έχουν ως κέντρα τους τα χιλιάδες τζαμιά της χώρας αλλά και τα μουσουλμανικά τεμένη στην Ευρώπη.

Το σχέδιο προβλέπει 20.000 τζαμιά της Τουρκίας να έχουν οργανώσεις ισλαμιστικής νεολαίας μέχρι το 2021 και στο τέλος να υπάρχουν οργανώσεις και στα 45.000 τζαμιά όλης της χώρας και στα 11.000 της Ευρώπης. Τούρκοι δημοκρατικοί επανειλημμένα με δηλώσεις τους έχουν καταγγείλει ότι αυτές οι οργανώσεις νεολαίας με επίκεντρο τα τζαμιά θα μετεξελιχθούν στην προσωπική πολιτοφυλακή του Ερντογάν στα πρότυπα της χιτλερικής νεολαίας.

Ένα από τα κυριότερα κέντρα της προπαγάνδας και της δράσης αυτού του «προσωπικού» στρατού του Ερντογάν είναι και το υπό κατασκευή μεγαλύτερο τέμενος στην Ευρώπη, στο Στρασβούργο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, του τζαμιού «Έγιουμπ Σουλτάν», μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κτίριο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ευθύνη για την ανέγερση και λειτουργία του «Έγιουμπ Σουλτάν» έχει ακριβώς αυτή η περίφημη τουρκική ∆ιεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το περιβόητο ίδρυμα Ντιγιανέτ.

Το οικόπεδο στο οποίο χτίζεται το τέμενος έχει αγοραστεί από την ισλαμιστική οργάνωση Milli Gorus που διαθέτει στη Γερμανία χιλιάδες μέλη και που πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας με αφορμή σχετική επερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν από το αριστερό κόμμα Die Linke, ανέφερε πως το Milli Gorus παρακολουθείται από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς θεωρείται απειλή για τη Γερμανία.

Εθνικισμός

Η ιδεολογία του Milli Gorus εμπνέεται από έντονο εθνικισμό, υιοθετεί στόχους και τακτικές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και προσθέτει τη νεο-οθωμανική διάσταση, εμπνεόμενο από τις ιδεολογίες του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ, «πατέρας» του οποίου ήταν ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

Το Milli Gorus έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους τουρκικούς οργανισμούς της διασποράς στην Ευρώπη και ως ο μεγαλύτερος ισλαμικός οργανισμός που λειτουργεί στη ∆ύση. Ιδρύθηκε το 1969 και θεωρείται ότι έχει περίπου 350.000 υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, έχει απλώσει τα δίχτυα του σε Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ και επηρεάζει τους Τούρκους μετανάστες στη ∆ύση καθώς ελέγχει περίπου 300 τζαμιά.

Οι γαλλικές Αρχές – όπως αναφέρει το Bloomberg- ανησυχούν για τον τρόπο χρησιμοποίησης του τζαμιού, καθώς βλέπουν την τουρκική διασπορά ως έναν εν δυνάμει στρατό του Ερντογάν στην Ευρώπη.

Οι ενέργειες του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, δεν είναι ενέργειες ενός ισλαμοφοβικού ηγέτη. Ο Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά πως ο Ερντογάν έχει θέσει πια σε εφαρμογή την τουρκική διασπορά για να υπονομεύσει και εκβιάσει πολιτικά κράτη της ∆ύσης.

Σε ομιλίες του ο Ερντογάν, έχει αναφερθεί και στην έννοια του «Κόκκινου Μήλου» (Red Apple) που θεωρείται το πιο σημαντικό σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού και επεκτατισμού. Το «Κόκκινο Μήλο» παραπέμπει σε ένα κίνημα παντουρκισμού με αποστολή να ενώσει όλους τους Τούρκους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ώστε η Τουρκία να αποκτήσει παγκόσμια κυριαρχία.

Συγκρούσεις

Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει ή να προλάβει ο Μακρόν. Την εργαλειοποίηση της τουρκικής διασποράς και τη διοχέτευση ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών σε περιφερειακές συγκρούσεις και εμφύλιους, σε έναν νέο υβριδικό πόλεμο που αφορά όλη τη ∆ύση, καθώς και τις μουσουλμανικές χώρες.

Η αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1529 από τον Σουλεϊμάν τον Β’ που σταμάτησε την προέκταση του Ισλάμ στην Κεντρική και ∆υτική Ευρώπη είναι ένας εφιάλτης που κατατρώγει τον Ερντογάν. Και γνωρίζει καλά πως μόνον αν φτάσει και περάσει μέσα από τα τείχη της Ευρώπης θα σβήσει αυτό που θεωρεί ντροπή για την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Πως δηλαδή η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορεί να επιβίωσε για αιώνες, αλλά το όριό της δεν πέρασε ποτέ τα τείχη της Βιέννης…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πακτωλός χρημάτων από την Τουρκία στην Γερμανία για στρατιωτικές δαπάνες

Αυστριακός Βουλευτής ζητά την αφαίρεση από την Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας