21:18 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Παυλοπέτρι: Η βυθισμένη «Ατλαντίδα» στην Ελαφόνησο που κρύβει μια παγκόσμια πρωτιά

Παυλοπέτρι: Η βυθισμένη «Ατλαντίδα» στην Ελαφόνησο που κρύβει μια παγκόσμια πρωτιά

Επτακόσια μέτρα βοριοανατολικά της Ελαφονήσου ξεπροβάλλει ένα μικρό νησί που πάντα το επισκέπτονται τα θαλασσοπούλια. Το όνομά του είναι “Παυλοπέτρι” από το οποίο έλαβε την ονομασία της και ολόκληρη η γύρω περιοχή. Το νησάκι αυτό, μια δεύτερη βραχονησίδα σε απόσταση γύρω στα 400 μ. και η ακτή της Πούντας σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο μέσα στο οποίο διατηρούνται τα κατάλοιπα ενός βυθισμένου οικισμού που η αρχή της ύπαρξής του φθάνει 5.000 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο και εκτείνεται σε περίπου 50 στρέμματα. Περιλαμβάνει ακέραιες κατόψεις κτιριακών συγκροτημάτων, αυλές, δρόμους, θαλαμοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους.

Ειδικότερα, τα θραύσματα κεραμικής που συγκέντρωσαν οι αρχαιολόγοι οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό που κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην Τελική νεολιθική περίοδο 4500-3200 π.Χ και εκτείνεται χρονικά και στις τρεις εποχές της χαλκοκρατίας αλλά άκμασε ιδιαίτερα στην πρώιμη 3300-2000 π.Χ. και στην ύστερη εποχή του χαλκού 1600-1100 π.Χ. (Μυκηναϊκός Πολιτισμός). Ένα σπάνιο φαινόμενο που παρουσιάζει το Παυλοπέτρι είναι η συνεχιζόμενη κατοίκηση της τοποθεσίας από το 3.000-1.100 π.Χ.

https://www.youtube.com/watch?v=4RV6dd1-h30&feature=emb_logo&ab_channel=haanity

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Evening Standard: Η Σίφνος ανάμεσα στους πιο ονειρικούς προορισμούς του κόσμου [βίντεο]

 

Πληκάτι: Το χωριό στην Ήπειρο που νομίζεις ότι ακουμπά στον ουρανό [βίντεο-φωτό]

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας