9:59 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κυματοθραύστης στα κύματα της πανδημίας το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab: Μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο διασποράς της COVID στα γηροκομεία

Κυματοθραύστης στα κύματα της πανδημίας το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab: Μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο διασποράς της COVID στα γηροκομεία

Νέα εξαιρετικά ελπιδοφόρα δεδομένα για την πολύτιμη συνεισφορά των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην μάχη με την Covid 19 λοίμωξη φέρνει στο φως αμερικανική μελέτη που φανερώνει ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab της φαρμακοβιομηχανίας Lilly, με κωδική ονομασία LY-CoV555, μειώνει έως και 80% τον κίνδυνο διασποράς του φονικού ιού στα γηροκομεία.

Της Αλεξίας Σβώλου

Είναι γνωστό πως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του Συστήματος Υγείας καθώς μια ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού σε αυτές τις Δομές χτυπά τους πιο ευάλωτους από τους ευπαθείς και οδηγεί εύκολα-και με αστραπιαία ταχύτητα- σε σκηνές Μπέργκαμο (από το πρώτο κύμα της πανδημίας).

Έρευνα που πραγματοποίησαν σε συνεργασία δύο από τους πλέον έγκυρους επιστημονικούς φορείς των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων -το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ-και το Δίκτυο για την Πρόληψη της COVID-19 επιβεβαιώνει ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα αποτελεί ανεκτίμητο όπλο -ειδικά τώρα που η παράδοση και η διανομή των δόσεων των εμβολίων αργεί. Με την βοήθεια του μονοκλωνικού αντισώματος, ο κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης μέσα στα γηροκομεία μειώνεται κατά 80%.

Η προστασία που προσφέρει το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab αφορά και τους τρόφιμους των γηροκομείων αλλά και το εργαζόμενο προσωπικό από το οποίο όπως έδειξε η εμπειρία διεισδύει ο ιός στη δομή, αφού από τη έναρξη της πανδημίας οι δομές αυτές λειτουργούν ως απολύτως «κλειστές», χωρίς να επιτρέπεται επισκεπτήριο. Επιπλέον η ομάδα των συμμετεχόντων που έλαβαν στη μελέτη το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab εμφάνισε λιγότερα συμπτώματα κι είχε μικρότερο κίνδυνο για επιδείνωση της νόσου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τα θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab βοηθά στην πρόληψη της διασποράς της COVID 19 και μάλιστα αποδεικνύεται τόσο δραστικό στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που διαβιούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες μας» δήλωσε ο Daniel Skovronsky, πρόεδρος κι επιστημονικός διευθυντής των Ερευνητικών Εργαστηρίων της Lilly. Και πρόσθεσε: «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στο να ανακόψουν τα κύματα της πανδημίας.

Η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος bamlanivimab έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ από τον FDA με άδεια έκτακτης χρήσης σαν θεραπεία για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID 19 ή την εμφάνιση επιπλοκών και την ανάγκη για νοσηλεία και διασωλήνωση. Συνεργαζόμαστε με τις Ρυθμιστικές Αρχές για να διευρύνουμε το πρόγραμμα χορήγησης του μονοκλωνικού αντισώματος σε Γηροκομεία κι άλλες Δομές Φροντίδας Χρόνιων Πασχόντων, προκειμένου να προφυλάξουμε τους ευάλωτους».

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Μεταμόσχευση χεριών από τον ώμο για πρώτη φορά στα χρονικά

Ανακάλυψη του Δρ. Κωνσταντίνου Στρατάκη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας