4:34 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Καλή η γενναιότητα, αλλά… καλύτερη η ασυλία για Τόσκα

Καλή η γενναιότητα, αλλά…  καλύτερη η ασυλία για Τόσκα

«Τα ερωτήματα για τη Folli-Follie χρήζουν απαντήσεως από τους εμπλεκόμενους», είχε δηλώσει ο Νίκος Τόσκας όταν προέκυψε το σκάνδαλο της Folli-Follie με πρωταγωνιστή τον Μάκη Μπαλαούρα. Μετά από αρκετούς μήνες, ο άλλοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αποδειχθεί λαλίστατος. Εκεί που νομίζαμε ότι στόμα είχε, αλλά μιλιά δεν έβγαζε. Αλλά ο 69χρονος, πλέον, απόστρατος των Ενόπλων Δυνάμεων και στόμα έχει και μιλιά.

Μόνο για την τραγωδία με τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική δεν έχουμε ακούσει τον Τόσκα να λέει κάτι. Κι ας του χρέωσε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, για εκείνη την αποφράδα ημέρα.

Εντολές

«Ο κ. Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ. Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε. Ο κ. Φωστιέρης συνεπώς έδινε στον αρχηγό του, δηλαδή εμένα, ελλιπή πληροφόρηση για την επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων. Την ίδια ακριβώς ελλιπή ενημέρωση είχα και από τον κ. Ματθαιόπουλο», φέρεται ότι κατέθεσε ο Σωτήρης Τεζούδης στον 6ο τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος τον κάλεσε ως κατηγορούμενο.
Η «ΜΠΑΜ», βέβαια, είχε καταπιαστεί με τις ευθύνες του Τόσκα από τις 26 Ιουλίου και επανήλθε με νέα στοιχεία στις 11 Αυγούστου. Κατά συνέπεια, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος απλά επιβεβαίωσε την άποψη που είχε σχηματίσει ο ανακριτής πριν απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί.

Το ερώτημα είναι τι λέει για όλα αυτά ο υποστράτηγος εν αποστρατεία. Ανώτερος αξιωματικός υπήρξε στη διαδρομή της ζωής του ο Τόσκας. Κι αυτή η πορεία όφειλε να τον είχε διδάξει πώς οι καραβανάδες θεωρούν χρέος τιμής να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εκτός και αν τους προκύψει κάποια ενασχόληση με την πολιτική. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση του 69χρονου Αθηναίου που μεγάλωσε στον στρατό, αλλά μπολιάστηκε με το μικρόβιο της πολιτικής μέσω του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ακολούθησε τον Νίκο Κοτζιά στο «Πράττω» και μαζί του εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η σημερινή αντιπολίτευση είχε πάρει τον δρόμο από τις πλατείες προς την εξουσία.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, πάντως, ο υποστράτηγος είχε… επικουρικό ρόλο στη Χαριλάου Τρικούπη. «Ήταν άχρηστος και τον είχαμε για πορτιέρο», είπε τον Αύγουστο του 2018 ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Χειρισμοί

Όταν παραιτήθηκε, ωστόσο, ο Τόσκας είχε υπογραμμίσει τη… γενναιότητα. Με την επισήμανση πώς δεν τη διαθέτουν μόνο οι στρατηγοί, αλλά και οι πολιτικοί. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό που ξεχώριζε τον Τόσκα όταν έγινε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τότε που χαρακτήριζε «μπαχαλάκηδες» την ομάδα «ΔΕΛΤΑ», την οποία διέλυσε ως αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ. ΑΣ. Ήταν εκείνη η εποχή που δεν έβλεπε πρόβλημα στα Εξάρχεια. Ίσως επειδή οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης ομάδας κινούνταν παντού και όχι
μόνο μεταξύ Στουρνάρη, Σόλωνος, Οικονόμου και Ναυαρίνου.

Η γενναιότητα, πάντως, δεν ακολούθησε τον Τόσκα και από τότε που άρχισαν να τον κατηγορούν για τους χειρισμούς του εκείνη την αποφράδα μέρα. Ούτε, βέβαια, τον είδαμε να παραιτείται της ασυλίας του όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ο Βασίλης Καπερνάρος για λογαριασμό της Βαρβάρας Φύτρου, η οποία έχασε στις 23 Ιουλίου 2018 όλο τον κόσμο, καθώς κάηκαν ο σύζυγός της και τα δύο αγγελούδια της.

Εδώ, βέβαια, προκύπτουν ερωτήματα και για το πού βρίσκεται η δικογραφία. Άραγε, την έχει θέσει ο Κώστας Τασούλας υπόψη της ολομέλειας ή των κοινοβουλευτικών ομάδων; Διότι πάμε ολοταχώς για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη μαύρη μέρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και ουσιαστικά παλεύει μόνος του ο 6ος τακτικός ανακριτής, για να λάμψει η αλήθεια και για να δικαιωθούν οι 102 ψυχές που χάθηκαν εξ αιτίας της φονικής πυρκαγιάς και των λαθών που έγιναν από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ίσως ο Τόσκας να παραμένει στο… απυρόβλητο επειδή υιοθέτησαν και άλλοι την άποψή του ότι την ώρα, που εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΕΣΚΕ, «ήταν ασαφείς οι πληροφορίες για νεκρούς». Στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, πάντως, η ύπαρξη θυμάτων είχε ήδη επιβεβαιωθεί. Αλλά ίσως ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη να παρακολουθούσε… άλλο κανάλι…

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας