15:28 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κων. Ζαχαριάδης: «Η κυβέρνηση οφείλει να αγκαλιάσει την κοινωνία»

Κων. Ζαχαριάδης: «Η κυβέρνηση οφείλει να αγκαλιάσει την κοινωνία»

Η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στους εμβολιασμούς και στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην οικονομία, τονίζει με συνέντευξή του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Συνέντευξη Στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στην «Μ» για τους εμβολιασμούς και τις πολιτικές εξελίξεις – Μας ενδιαφέρει να ηττηθούν ο Μητσοτάκης και οι πολιτικές του, σε αυτόν τον στόχο θέλουμε να αθροίσουμε τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις


Ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών υπογραμμίζει πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν, και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις να κυβερνήσουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Κύριε Ζαχαριάδη, τελειώνει ο Αύγουστος και οι φωτιές είναι ακόμα εδώ. Εσείς που βρεθήκατε και στη Βαρυμπόμπη και στην Κερατέα, τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος;

Αυτό που συνέβη φέτος στην Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, την Αρκαδία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Κορινθία συμπυκνώνει μια σειρά από ελλείμματα και ανεπάρκειες στον κλάδο της πρόληψης, της επιχειρησιακής επάρκειας, του συντονισμού και των ανακλαστικών που έχουν αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την επιχειρησιακή και την πολιτική ευθύνη αυτών των τομέων.

∆εν γίνεται κάθε καλοκαίρι να συζητάμε τι πήγε λάθος. Η χώρα πρέπει να βγάζει συμπεράσματα από κάθε καταστροφή, από κάθε τραγωδία, και να προχωρεί διορθώνοντας πράγματα και κάνοντας καλύτερη προετοιμασία για να μη συμβούν τα ίδια ξανά. Κι εδώ θέλω να θυμίσω τι έκανε η δική μας κυβέρνηση μετά το τραγικό γεγονός του 2018 και αφού έγινε πλήρης ανασχηματισμός σε όσους είχαν υπηρεσιακές ή πολιτικές ευθύνες… Συγκροτήθηκε η επιτροπή του εμπειρογνώμονα Goldammer, το πόρισμα της οποίας ψήφισε και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία όταν έγινε κυβέρνηση το ξέχασε…

Οι ΜΕΘ και πάλι γεμίζουν, ειδικά με νέους. Τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι πολλά. Ο κόσμος πια δεν εμβολιάζεται. Σε ποιους τομείς της διαχείρισης της πανδημίας η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας δεν πέτυχε και τι πρέπει να γίνει ειδικά για τους εμβολιασμούς.

Η κατάσταση με την πανδημία πάει δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο. Αυτό το «τελευταίο μίλι» αποδεικνύεται περισσότερο από ένα μίλι, το φυσιολογικό καλοκαίρι που διατυμπάνιζε στα διεθνή media ο κ. Μητσοτάκης (γνωρίζοντας την ύπαρξη της μετάλλαξης «∆έλτα») μας βρίσκει με ρεκόρ κρουσμάτων, αύξηση των διασωληνωμένων, από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ στον σκληρό δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών, χαμηλά στον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών. Έγιναν πολλά λάθη. Από χώρα-πρότυπο τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας φτάσαμε να είμαστε ξανά σχεδόν εκτός ελέγχου. ∆εν έγινε η σωστή προετοιμασία στις υποδομές του ΕΣΥ και αυτό θα το βρούμε ξανά μπροστά μας τους επομένους μήνες. Η πανδημία πολλές φορές εργαλειοποιήθηκε πολιτικά. Η κυβέρνηση φαίνεται να ζητάει συναίνεση, ενώ ταυτόχρονα και καταγγέλλει απευθείας αυτούς που συναινούν. Θυμάστε στην αρχή του καλοκαιριού που ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υγειονομικό σαμποτάζ; Υπάρχει πιο ελεεινή και πιο μυωπική δήλωση;

Είναι μια ευθυνόφοβη κυβέρνηση, όταν έχουμε θετικές ειδήσεις ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται σαν σωτήρας, όταν έχουμε δυσκολία φταίνε οι πολίτες και η αντιπολίτευση. ∆εν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική με τον εμβολιασμό. Ας δούμε τι κάνουν οι χώρες που τα πάνε πολύ καλύτερα από εμάς, για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Αντί να διχάζουν και να τιμωρούν την κοινωνία, ας την αγκαλιάσουν και ας εξηγήσουν αναλυτικά το πρόβλημα.

Πλησιάζει η ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει, όπως επιβάλλεται, για όλα και ειδικά για την οικονομία. Η κυβέρνηση χωρίς να μιλά για κάποιο success story λέει ότι τα πράγματα πάνε καλά. Εσείς τι λέτε;

∆εν ξέρω τι λέει η κυβέρνηση, ξέρω πάρα πολύ καλά τι λένε οι πολίτες, ο κόσμος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, γιατί επικοινωνώ καθημερινά μαζί τους, διαβάζω τι γράφουν οι οικονομικοί αναλυτές. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και στην οικονομία τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αν αποσυρθούν πλήρως τα ελλειμματικά μέτρα στήριξης της αγοράς είναι σαφές ότι πάρα πολλοί δεν θα αντέξουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Πολλά για την Ευρώπη και για τη χώρα μας θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, από τη νέα ηγεσία που θα προκύψει και από τη συμφωνία Μπάιντεν – ΕΕ για την επόμενη μέρα της οικονομίας. ∆εν είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί σε κρίσεις οι πιο αδύναμες και τραυματισμένες οικονομίες βγάζουν περισσότερα προβλήματα και πρωτογενώς και δευτερογενώς. Αν σε αυτό προστεθεί και η μανία του κ. Μητσοτάκη να νομοθετεί μονομερώς υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα για τη μεσαία τάξη και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, αλλά και εκεί ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται με συνταγές του παρελθόντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά, με το Κίνημα Αλλαγής να σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να διεμβολίσετε τον χώρο του. Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς εξελίσσεται το εγχείρημά σας;

∆εν μας ενδιαφέρει να διεμβολίσουμε το ΚΙΝΑΛ, μας ενδιαφέρει να ηττηθούν ο Μητσοτάκης και οι πολιτικές του, σε αυτόν τον στόχο μας ενδιαφέρει να αθροίσουμε τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις… Αν κάποιος προσπαθεί να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ είναι ο κ. Μητσοτάκης… Χρυσοχοΐδης, Θεοδωρικάκος, Γεραπετρίτης, Μπένος, Σκέρτσος, Μενδώνη, Λιβάνιος, Πιερρακάκης, Αμυράς, Γιατρομανωλάκης, Μαυρωτάς, και σίγουρα κάποιους ξεχνάω, έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι που μετείχε ιδρυτικά στο ΚΙΝΑΛ.
Σεβόμαστε το ΚΙΝΑΛ και θέλουμε ομαλές πολιτικές σχέσεις μαζί του μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών του διαδικασιών. Θέλουμε να συνομιλήσουμε με την επόμενη ηγεσία του, όποια κι αν είναι αυτή, πολιτικά και προγραμματικά. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ, μακάρι να μπορούν να γίνουν όπως αυτές που έχει η Αριστερά με τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τις εκλογές. Πώς εξηγείτε ότι η κυβέρνηση, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν έχει φθορά μέχρι πριν από τον Αύγουστο και αν θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει αύριο κιόλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως κορμός μιας ευρύτερης προοδευτικής κυβέρνησης θέλει, μπορεί και πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν. Το μεγάλο πρόβλημα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις κρίσεις που αντιμετωπίζει. ∆εν είναι μέρος της λύσης, είναι μέρος του προβλήματος κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις νομίζω ότι ο Αύγουστος αλλάζει πολλά σε πολλά επίπεδα… Τις επόμενες εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ θα τις κρίνουν η κινητοποίηση και η εμπλοκή των προοδευτικών πολιτών. Μην υποτιμάτε μια παράταξη που στην εκλογική της ήττα μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης πήρε 31,5%.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλέξης Τσίπρας σε εφήβους βουλευτές: Να μην αποκλείουμε τους νέους από τα ΑΕΙ – Να επενδύσουμε στην Παιδεία

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η πολιτική για μένα απαιτεί να είναι κανείς μάνατζερ και ταυτόχρονα ηγέτης”

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας