5:21 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Γιατί είναι φαβορί το Ουκρανικό τραγούδι στην φετινή Eurovision

Γιατί είναι φαβορί το Ουκρανικό τραγούδι στην φετινή Eurovision

H εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην επιτρέπει ακόμη την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φαίνεται όμως ότι λειτουργεί αντίστροφα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Εκεί σήμερα η Ουκρανία φαίνεται πως θα κερδίσει την πρώτη θέση, για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Η ερμηνεία του «Stefania» από την Kalush Orchestra, ένα τραγούδι που φαινομενικά αναφέρεται στη μητέρα του frontman Oleh Psiuk και περιέχει τους στίχους «I’ll find my way home, even if all the roads are destroyed», (Θα βρω το δρόμο για το σπίτι, ακόμα κι αν καταστραφούν όλοι οι δρόμοι) είναι το φαβορί για τον σημερινό τελικό.

Η EBU, που διοργανώνει τον διαγωνισμό της Eurovision, επέμενε πάντα ότι η ετήσια εκδήλωση είναι αυστηρά απολίτικη και μόνος σκοπός είναι να αναδείξει ότι η μουσική μπορεί να ενώσει την Ευρώπη.

Για το σκοπό αυτό, η EBU κατά καιρούς έχει αναγκάσει τους εκπροσώπους χωρών να αλλάξουν τους στίχους τραγουδιών ή έχει απορρίψει ακόμα συμμετοχές με πολιτική χροιά.

Όμως, με τον φετινό διαγωνισμό στο Τορίνο να διεξάγεται στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η δέσμευση της EBU για πολιτική ουδετερότητα μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Οι Kalush Orchestra της Ουκρανίας έγραψαν το «Stefania» πριν από την εισβολή, αλλά το τραγούδι εμπεριέχει ένα καλυμμένο πατριωτικό συναίσθημα: «Mother Stefania, Stefania mother. The field is blooming, but her hair is going gray» («Μάνα Στεφανία, Στεφανία μάνα. Το χωράφι ανθίζει, αλλά τα μαλλιά της γκριζάρουν»).

Το τραγούδι φέρεται να είναι αφιερωμένο στη μητέρα του frontman Psiuk, αλλά οι στίχοι ακούγονται πολύ σαν να γράφτηκαν για την πατρίδα του. Η «Stefania» πέρασε στον ημιτελικό της Eurovision την Τρίτη και είναι πλέον το σταθερό φαβορί για τον αποψινό τελικό.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας αναμένεται να σαρώσει με πόντους αλληλεγγύης από την ψηφοφορία του κοινού, που αποτελεί το 50% της τελικής βαθμολογίας.

Εάν η Ουκρανία κερδίσει σήμερα, θεωρητικά θα πρέπει του χρόνου να διοργανώσει τον μεγάλο διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά με τον πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί κανέναν όπως είναι φυσικό.

Διαβάστε επίσης 

Eurovision 2022 – Βίντεο: Το φιλί μεταξύ ανδρών κατά την εμφάνιση του Σαν Μαρίνο

Eurovision 2022: Εντυπωσίασε η Ελλάδα στον ημιτελικό – Πως σχολίασε το twitter την λαμπερή εμφάνιση της Αμάντα Γεωργιάδη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας