6:22 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που είχε διακοπεί μετά τις ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου.

“Οι ειδικοί της Ukrenergo αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που είχε διακοπεί από τα πυραυλικά πλήγματα σήμερα”, ανακοίνωσε η Ukrenergo μέσω του Telegram.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ, ΔΟΑΕ) έκρουσε και πάλι σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από ρωσικό πλήγμα στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία), ο οποίος λειτουργεί πλέον μόνο με εφεδρικές γεννήτριες.

“Κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει”, προειδοποίησε σήμερα ο Ραφαέλ Γκρόσι ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής του IAEA, ο οποίος διεξάγει εδώ και μήνες ανεπιτυχώς διαβουλεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα για να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Η Energoatom είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, είχε χάσει τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ είχαν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφειλόταν σε “προβοκάτσια”.

Ωστόσο ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γερμάκ έγραψε στο Telegram: “Οι τρομοκράτες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αφήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (…) Συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ειρηνικό λαό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Βρήκε τον αγνοούμενο επί 8 μήνες σύζυγο της στη ντουλάπα με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Ενισχύεται ο Ερντογάν εν όψει Κιλιτσντάρογλου. Στη συμμαχία Ερντογάν προσχωρούν τα κόμματα που ίδρυσαν οι Οζάλ και Ετζεβίτ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας