5:18 Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Έρευνα aboutpeople: Γιατί ψηφίσαμε όπως ψηφίσαμε;

Έρευνα aboutpeople: Γιατί ψηφίσαμε όπως ψηφίσαμε;

 

 

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια ψήφου;

Οι ερωτώμενοι είχαν να επιλέξουν 3 λόγους από μια λίστα με 15 επιλογές για να εξηγήσουν την εκλογική τους συμπεριφορά. Η καλύτερη λειτουργία του κράτους με 31,9% κατέλαβε την πρώτη θέση, η Οικονομία με 28,4% τη δεύτερη και τα εθνικά θέματα την τρίτη με 24,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές που συγκέντρωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν οι υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών.

Τεμπών.

 

 

Ψηφίσαμε το λιγότερο κακό;

Το 49,1% δήλωσε ότι έκανε την επιλογή του λιγότερου κακού κόμματος, ενώ το 48,2% έκανε θετική επιλογή, ψηφίζοντας κάποιο κόμμα γιατί θεώρησε ότι είναι το καλύτερο.

Γυναίκες και νέοι ψήφισαν περισσότερο αρνητικά, όπως και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (μόνο 28,9% θετική επιλογή). Μεγαλύτερη θετική ψήφο για τη ΝΔ με 58,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,2% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισαν, το 41,6% αρκετά κοντά, το 23,2% ούτε κοντά/ ούτε μακριά και το 3,8% μακριά.

Η ποιότητα του προεκλογικού αγώνα και η εικόνα των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της μάχης

Το 84,5% των ερωτώμενων εκτιμά ότι ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων ήταν χαμηλού επιπέδου επειδή επικράτησε ο καταγγελτικός λόγος και όχι οι προτάσεις, ενώ παρόμοιο ποσοστό (84,1%) θα προτιμούσε οι αρχηγοί των κομμάτων να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό ο ένας στον άλλον.

Η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη βελτιώθηκε για το 30,5% των ερωτώμενων κατά τη διάρκεια του εκλογικού αγώνα ενώ χειροτέρευσε για το 36,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι 16,9% και 51,7%, για τον Νίκο Ανδρουλάκη 14,6% και 42,4% και για τον Δημήτρη Κουτσούμπα 20,8% και 23,3%.

Τι θα κάνουμε στις επερχόμενες νέες εκλογές;

Σημειώνουμε ότι έξι στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν την ημέρα των εκλογών ότι προτιμούν νέες εκλογές, με το 93% αυτών να δηλώνει ότι σίγουρα θα συμμετέχει σε αυτές.

Επτά στους δέκα δήλωσαν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν ξανά το ίδιο κόμμα, το 15,7% μάλλον το ίδιο κόμμα, το 4,6% διαφορετικό ενώ αναποφάσιστο είναι το 12,4%. Υψηλότερη «συσπείρωση» για τη ΝΔ με 85,8% και για τον ΣΥΡΙΖΑ με 74%.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ aboutpeople

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας