4:17 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας - Δείτε βίντεο

Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας - Δείτε βίντεο

Μία από τις κυριότερες αρτηρίες της Βενετίας κι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, το «Μεγάλο Κανάλι», απέκτησε χθες γαλαζοπράσινο χρώμα με τις αρχές της πόλης να διεξάγουν έρευνα και τις φήμες να οργιάζουν για το ποιος φέρει την ευθύνη για το απίστευτο αυτό θέαμα.

Όπως σχολιάζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι τοπικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να ρίξουν φως στο μυστήριο… Πώς δηλαδή τα νερά στο κεντρικό κανάλι της Βενετίας και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο, εμφανίζουν ένα φθορίζον πράσινο χρώμα.

 

Η περιφερειακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος έχει λάβει δείγματα από τα ύδατα και εργάζεται νυχθημερόν για να εντοπίσει την ουσία που άλλαξε το χρώμα τους.

«Ο νομάρχης συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση με την Αστυνομία, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση του πράσινου υγρού» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια.

Τοπικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN, συνέλεξαν δείγμα από το πράσινο νερό, εξέτασαν βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ενώ ρωτήθηκαν και αρκετοί γονδολιέρηδες για το αν είδαν ύποπτες κινήσεις πριν τα νερά γίνουν πράσινα.

 

 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ελέγχει υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να διαπιστώσει αν η απόρριψη βαφής στο νερό σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τη «Bolgalonga», τη ρεγκάτα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Μαουρίτσιο Βέσκο, στέλεχος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι η πράσινη «κηλίδα» προκλήθηκε πιθανότατα από την απελευθέρωση της φλουορεσκεΐνης, μιας αβλαβούς χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση της ροής του νερού.

Αν και η ουσία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, ο Βέσκο υποστήριξε ότι η συνήθης δόση είναι μία κουταλιά της σούπας από αυτή την ουσία – ωστόσο το μέγεθος της πράσινης «κηλίδας» υποδηλώνει ότι στα νερά του Μεγάλου Καναλιού υπάρχει τουλάχιστον 1 κιλό φλουορεσκεΐνης, αναφέρει το BBC.

Venice: Visitors stunned as water in the Grand Canal turns bright green | Oneindia News

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επρόκειτο για ένα απλό περιστατικό… και ότι ένα κιλό φλουορεσκεΐνης απελευθερώθηκε τυχαία στο κανάλι», τόνισε o ίδιος στην εφημερίδα «La Repubblica».

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι εικόνες που τους έρχονται στη μνήμη από τη Βενετία παραπέμπουν στην ιδέα του Αργεντινού καλλιτέχνη Νίκολας Γκαρθία Ουριμπούρου το 1968, ο οποίος έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού πράσινα για να αφυπνίσει τους πολίτες σε οικολογικά ζητήματα.

Από την πλευρά τους, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες, Ιταλοί οικολόγοι έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από παρόμοιους ακτιβισμούς.

Πριν από μια εβδομάδα, τα μέλη της «Ultima Generazione» (Τελευταία Γενιά) έβαψαν μαύρα τα νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι και της Πιάτσα Ναβόνα στη Ρώμη ρίχνοντας κάρβουνο διαμαρτυρόμενοι για τα ορυκτά καύσιμα.

Μέχρι στιγμής πάντως καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν έχει λάβει την ευθύνη για το πράσινο χρώμα που απέκτησε ξαφνικά το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας