12:06 Κυριακή 28 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Α. Μπέρμποκ: Τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητά το Βερολίνο

Α. Μπέρμποκ: Τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητά το Βερολίνο

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων ηγετών για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό που χρειάζεται είναι «ένα δικαστήριο που μπορεί να ερευνήσει τη ρωσική ηγεσία και να τους δικάσει», είπε η Μπέρμποκ σε ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανησυχεί εύλογα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διωχθεί ενώπιον του ΔΠΔ για την επιθετικότητά της, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναλάβει μόνο υποθέσεις στις οποίες ο ενάγων και ο εναγόμενος είναι μέλη του Δικαστηρίου ή μια υπόθεση παραπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ έχει το δικαίωμα βέτο, πιθανότατα θα εμποδίσει οποιαδήποτε παραπομπή στο ΔΠΔ.

«Συζητήσαμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία και τους εταίρους μας για την ιδέα της σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να αντλήσει τη δικαιοδοσία του από το ουκρανικό ποινικό δίκαιο.

Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί με διεθνή στοιχεία – «σε μια τοποθεσία εκτός της Ουκρανίας, με οικονομική υποστήριξη από εταίρους και με διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η νομιμότητα», είπε.

Η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν υποστηρίξει δημοσίως την ιδέα σύστασης ενός ειδικού δικαστηρίου. Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης στόχευσης Ουκρανών αμάχων, με χιλιάδες από τους οποίους να έχουν σκοτωθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, ωστόσο, προειδοποίησε για την πιθανότητα νομικού κατακερματισμού, σημειώνοντας ότι το ΔΠΔ έχει στην πραγματικότητα την καλύτερη θέση για δίκες που αφορούν εγκλήματα επίθεσης, καθώς τα κράτη μέλη του θα μπορούσαν να διορθώσουν «κενά που λέγεται ότι υπάρχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Unesco: Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% σε όλο τον κόσμο το 2022

Τα SMS με τον Μπουρλά απειλούν ευθέως την ΕΕ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας