More

  Α. Κουρουπού: Η εργαζόμενη στο σεξ που έστειλε επιστολή στον Μητσοτάκη σπάει τη σιωπή της στο eReportaz

  Τις τελευταίες ημέρες εύλογα μεγάλο μέρος τις κοινωνίας απασχολεί η επιστολή αγωνίας που έστειλε η εργαζόμενη στο σεξ, Άννα Κουρουπού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ίδια με την επέλαση του κορωνοϊού έχει πάψει να εργάζεται ερχόμενη όμως με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς δε δικαιούται τα επιδόματα της κυβέρνησης όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί της.

  Ρεπορτάζ: Κυριάκος Θεοδοσίου

  Στην επιστολή της μεταξύ άλλων αναφέρει «Σε λίγες ημέρες θα πεινάσω. Οι λογαριασμοί συνεχίζουν “ως κανονικότητα” να έρχονται. Συνάδελφοι μου, λιμοκτονούν ήδη».

  Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή της.

  Το eReportaz.gr επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με δύο τρανσέξουαλ ιερόδουλες. Την Άννα Κουρουπού, αλλά και την Ήβη Καίσερλη για τις τεράστιες δυσκολίες με τις οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες.

  Εκατοντάδες εργάτες στο σεξ πρέπει να αποφασίσουν είτε να πεινάσουν περνώντας πολύ δύσκολα οικονομικά είτε να θέσουν την υγεία τους, αλλά και των υπολοίπων σε κίνδυνο συνεχίζοντες τις πιάτσες ή τα ραντεβού σε κάποιο ξενοδοχείο.

  Άννα Κουρουπού
  “Εκδίδομαι 40 χρόνια. Απείχα μόνο όταν κινδύνευα να γίνω μια άπληστη που την ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα και το πήδημα”

  “Ασκώ αυτό το επάγγελμα περίπου 40 χρόνια, με πολύ μικρά διαστήματα αποχής, όταν έπιανα τον εαυτό μου να κινδυνεύει να γίνει αυτό που με κατηγορούν-όπως και όλα τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, μια άπληστη που την ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα και το πήδημα.
  Από 16 χρονών που βγήκα στη λεωφόρο Συγγρού βιοπορίζομαι από αυτό”

  “Είμαστε στο έλεος του τίποτα λόγω ενός νόμου”

  Ένας νόμος είναι αυτός που δεν έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς εργάτες του σεξ να να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, όπως αναφέρει η Άννα.

  “Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάγιο αίτημα μας ήταν και είναι να αλλάξει ο σαθρός νόμος 2734/99. Είναι μια νομοθεσία που ξενικά από τον 18ο αιώνα και κάθε 50 χρόνια προσθέτουν και μια παράγραφο. Έχουμε φτάσει στο σημείο πλέον στην Ελλάδα να “θεωρείται” νόμιμη η εργασία στο σεξ, αλλά εν τη πράξει σε καθιστά παράνομο. Μπροστά σε αυτό που συμβαίνει με την πανδημία, ίσως ακούγομαι “άστοχη” να μιλώ για κάτι τέτοιο. Αυτά τα κενά του νόμου όμως που είναι διάτρητος με πολλές παρανοήσεις και διαδικασίες που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν ως αποτέλεσμα εκτός την ατέλειωτη ταλαιπωρία που τραβάμε τόσα χρόνια με αυτόφωρα κλπ να είμαστε σήμερα στο έλεος του τίποτα.”

  “Ή δεν εργάζεται και δεν μπορείς να ζήσεις ή διακινδυνεύεις τη ζωή σου – Πολλές εκδίδονται και παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα”

  Η συντριπτική πλειοψηφία των εκδιδόμενων δεν έχει πρόσβαση στο επίδομα. Μπροστά σε αυτό οι εργάτες στο σεξ έρχονται αντιμέτωποι με ένα φριχτό δίλημμα, όπως αναφέρει η Άννα στο eReportaz.

  “Το περιβόητο επίδομα που εμφανίστηκε στη λίστα με τα επαγγέλματα που το δικαιούνται δεν ισχύει για το 95% αυτού του πληθυσμού και ο λόγος είναι ότι στην ουσία με την αρωγή της εκάστοτε κυβέρνησης οδηγούμαστε στην παρανομία. Οπότε οι επιλογές πολλών ανθρώπων που ασκούν το επάγγελμα είναι δύο: Ή δεν εργάζεσαι όπως υπαγορεύουν τα έκτακτα μέτρα, άρα δεν μπορείς να ζήσεις, να ταΐσεις την οικογένεια σου-για όσες έχουν παιδιά και είναι πολλές ή θα βγεις στο δρόμο ή μέσω ίντερνετ μια και οι οίκοι ανοχής έχουν κλείσει, διακινδυνεύοντας τη ζωή σου και φυσικά και των υπολοίπων. Ήδη είμαι δέκτης και των δυο περιπτώσεων. Γυναίκες που δεν έχουν πλέον ούτε για να ταΐσουν τα παιδιά τους και τις παραπέμπω σε κάποιους ανθρώπους που προσπαθούμε να βρούμε λύσεις έστω για την επιβίωση. Και φυσικά γνωρίζω πλέον πως πολλές αψηφούν την απαγόρευση και βγαίνουν στο πεζοδρόμιο παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας που εισπράττουμε συμπεριφορές και πρακτικές από την πολιτεία,σαν πολίτες τρίτης και τέταρτης κατηγορίας. Είμαστε επίσης ένα κομμάτι της κοινωνίας που σύμφωνα με την κοινή γνώμη πολλών κοινωνιολόγων και όχι μόνο που ασκεί ένα επάγγελμα που “ισορροπεί” την σεξουαλική ζωή της ευρύτερης κοινωνίας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει στο σύνολο του.”

  “Σίγουρα κάποια στιγμή θα ξεκινήσω ξανά τη δουλειά”

  Η Άννα λόγω των έκτακτων μέτρων δεν εργάζεται, ωστόσο εξομολογείται πόσο δύσκολο είναι αυτό για την ίδια.

  “Εγώ δεν εργάζομαι αυτή την περίοδο γιατί ακόμη “κρατώ”. Εξαρτάται πόσο θα συνεχίσει όλο αυτό. Σίγουρα κάποια στιγμή θα το κάνω και θα δουλέψω. Είναι ρώσικη ρουλέτα”, αναφέρει.

  Ήβη Καίσερλη
  “Δουλεύω εδώ και 15 χρόνια στο σεξ σε καθεστώς παρανομίας”

  Η Ήβη Καίσερλη εδώ και 1,5 δεκαετία δουλεύει κι αυτή ως εργάτρια στο σεξ σε καθεστώς παρανομίας, όπως αναφέρει στο eReportaz.

  “Δουλεύω στο σεξ περίπου 15 χρόνια. Δουλεύω σε καθεστώς παρανομίας διότι το νομικό πλαίσιο δεν είναι ούτε εύχρηστο ούτε συμπεριληπτικό αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτη νομικά τη μεγαλύτερη μερίδα σεξεργατών, αυτή που δουλεύει εκτός των οίκων ανοχής”.

  “Στηρίζομαι οικονομικά στην καλοσύνη των φίλων μου”

  “Από εκεί κι έπειτα σαν άνθρωπος που δεν έχω ιδιοκτησία, σταθερή δουλειά ή άλλο τρόπο βιοπορισμού έχω βρεθεί σε δύσκολη θέση όπως πολύς κόσμος. Έχω φτάσει στο σημείο να στηριχτώ στην καλοσύνη και τη διακριτική ευχέρεια των φίλων μου που ευτυχώς με έχουν από την αρχή της κρίσης στο νου τους. Αυτό όμως ισχύει για μένα και δεν ξέρω και για πόσο θα χρειαστεί ή για πόσο θα ισχύει. Κι άλλοι άνθρωποι εκεί έξω αγόρια, κορίτσια, τρανς βιοπορίζονταν αποκλειστικά από αυτή τη δουλειά, η οποία επειδή δεν αναγνωρίζεται και δεν θεσμοθετείται σαν δουλειά δεν τους επιτρέπει να αξιώνονται ούτε ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη ούτε π.χ τη μείωση στο ενοίκιο. Άνθρωποι που έχουν λογαριασμούς, ενοίκια, τη σίτιση τους η ακόμη χειρότερα άνθρωποι χωρίς καν τα στοιχειώδη που κάνουν αυτή τη δουλειά για μία δόση κι ένα δωμάτιο”.

  “Κάποιοι θα θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο και άλλοι θα φτωχοποιηθούν”

  “Σαφώς και κάποιοι από αυτούς θα θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο για να επιβιώσουν όσο οξύμωρο κι αν φαντάζει στην ίδια πρόταση και σε αυτές τις περιπτώσεις το φταίξιμο δεν το έχει μόνο ο ένας. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιβιώνει οριακά έχει οδηγηθεί στη φτωχοποίηση με εμφανή πλέον την αδυναμία να καλύψει και τις πιο βασικές ανάγκες όπως τη σίτιση η τη στέγαση. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;”

  “Δε σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνο της δουλειάς μου”

  Η Ήβη αποκαλύπτει πως το τηλέφωνο που χρησιμοποιεί για τη δουλειά της δεν έχει σταματήσει να χτυπάει από πελάτες της ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας.

  “Ψάχνοντας ένα νούμερο άνοιξα το τηλέφωνο της δουλειάς μου. Δε σταμάτησε να χτυπάει όσο το είχα ανοικτό. Οι άνθρωποι παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις, παρά τα αυστηρά μέτρα και τις προειδοποιήσεις, παρά τα λυπηρά παραδείγματα άλλων χωρών αναζητούν σεξουαλικές υπηρεσίες. Δεν ξέρω αν αγνοούν η αν απλώς δεν κατανοούν τους δύο παράγοντες της υψηλής μεταδοτικότητας ακόμη κι από ασυμπτωματικό άτομο αλλά και της έλλειψης κατάλληλης αγωγής, θεραπείας ή εμβολίου. Είναι μια διάσταση τρομακτική στην ήδη πολύ τρομακτική κατάσταση που βρισκόμαστε”.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Μύκονος: Πάρτυ, Djs και… ανύπαρκτα μέτρα προστασίας!

  Μεγάλα πάρτυ όπως άλλοτε κάνουν τα beach bar στην Μύκονο παρουσία εκατοντάδων θαμώνων και... απουσία μέτρων προφύλαξης! Τα πάρτυ με τους guest DJs, τα ποτά...

  Β. Μπαταρλής: Το άλμπουμ του φύλακα – άγγελου όλων!

  Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης Βαγγέλης Μπαταρλής απασχόλησε τα μέσα όταν την προηγούμενη Κυριακή έσωσε νεαρή από πνιγμό στον Άλιμο. Όμως είναι φύλακας -...

  Φρίκη στον Έβρο: Τρένο διαμέλισε 25χρονο

  Τρένο παρέσυρε και διαμέλισε 25χρονο στο Τυχερό ‘Εβρου, όμως μεταδίδει το evros-news. Την 5-6-2020 και ώρα 09.40, επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη –...

  Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης η Ελένη Ράντου

  Για τη σεξουαλική παρενόχληση και τα πολλά χαστούκια που έχει δώσει σε σκηνοθέτες μίλησε η Ελένη Ράντου. «Επειδή έχω εκτεθεί πάρα πολύ με τις επαναλήψεις...

  Η υδροξυχλωροκίνη δεν ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Covid-19

  H τρέχουσα στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 βασίζεται στην ταχεία αναγνώριση, την απομόνωση των επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιπτώσεων, τον εντοπισμό των...