12:39 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Αφγανιστάν: Η ΕΕ εγκαθιστά μια μικρή ομάδα διπλωματών στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Η ΕΕ εγκαθιστά μια μικρή ομάδα διπλωματών στην Καμπούλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως εγκατέστησε “μια ελάχιστη παρουσία” στην Καμπούλ, με λιγοστά μέλη του προσωπικού της, για να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο δεκαετιών όπου την εξουσία κατέλαβαν ξανά οι Ταλιμπάν το καλοκαίρι.

“Η ελάχιστη παρουσία μας στην Καμπούλ δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί αναγνώριση” της μεταβατικής κυβέρνησης των φονταμενταλιστών, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, του Τζουζέπ Μπορέλ. Αυτό “ειπώθηκε καθαρά στις αρχές”, το καθεστώς των Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν έκανε λόγο, με ανάρτηση εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, περί του ανοίγματος εκ νέου “πρεσβείας” της ΕΕ, “μόνιμης παρουσίας (της) στην Καμπούλ”, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην αφγανική πρωτεύουσα, προτίμησε να μη μιλήσει περί πρεσβείας, αναφέρθηκε απλά σε διπλωματική παρουσία, που βαπτίστηκε Αντιπροσωπεία της ΕΕ κι εγκαταστάθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Πέτερ Στάνο, “η ΕΕ άρχισε να αποκαθιστά μια ελάχιστη παρουσία του διεθνούς προσωπικού της Αντιπροσωπείας της”.

Σκοπός της κίνησης, διευκρίνισε, είναι “να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης”.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΟΗΕ ζητά ποσό-ρεκόρ για να εξασφαλιστεί ένα “μέλλον” για το Αφγανιστάν

Αφγανιστάν, η χώρα με ανύπαρκτα ανθρώπινα δικαιώματα!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας