15:28 Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Αυξήσεις για χαμηλόμισθους στον ιδιωτικό τομέα

Αυξήσεις για χαμηλόμισθους στον ιδιωτικό τομέα

Αυξήσεις αναμένεται να προκύψουν στον ιδιωτικό τομέα από τις παρεμβάσεις από τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Το μέγεθος των αυξήσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς λόγω της μεταβολής του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, ενώ δεν λείπουν και οι ελάχιστες περιπτώσεις υψηλόμισθων που θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι αλλά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα προκύψουν από:

Α. Τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι κατά 1,21%. Έτσι ένας μισθωτός που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει στον καθαρό του μισθό 12,1 ευρώ επιπλέον. Βέβαια, θα υπάρξει μια μικρή επιβάρυνση λόγω της αύξησης καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι χαμηλόμισθοι με αφορολόγητο. Σημειώνεται πως όφελος θα έχουν και οι εργοδότες λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,79 ποσοστιαία μονάδα. Έτσι σε μισθό 1.000 ευρώ θα καταβάλλουν για εισφορές 17,9 ευρώ λιγότερα τον μήνα, με το όφελος να είναι ελαφρώς χαμηλότερο και συγκεκριμένα 3,8 ευρώ λιγότερα εξαιτίας του γεγονότος ότι θα εμφανίζουν λιγότερες δαπάνες που αφαιρούνται από το εισόδημα. Οι μειώσεις στις εισφορές που αφορούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αφορούν τις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θίγουν τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Β. Την αναστολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης: Το όφελος που θα προκύψει αφορά τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα από τα 12.000 ευρώ και πάνω. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι αγρότες θα δουν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία μειωμένες, καθώς στα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022 δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης όφελος θα προκύψει για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022. Όλοι οι παραπάνω θα δουν όφελος και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, όπου επίσης δεν εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

Γ. Την αύξηση κατά 2% των κατώτατων μισθών από την 1-1-2022, που οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ από 650 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και είχαν προϋπηρεσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 μπορεί να έχουν σημαντική αύξηση μισθού λόγω του υπολογισμού των τριετιών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βέβαια θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τον μέγιστο ασφαλιστέο μισθό, καθώς από 6.500 θα διαμορφωθεί σε 6.630 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υψηλόμισθοι με μισθό άνω των 6.630 ευρώ μηνιαίως θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 17 ευρώ μηνιαίως για ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες τους περί τα 40 ευρώ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυναμική επέκταση των Ομίλων Space Hellas και Epsilon Net στο χώρο του Λιανικού Εμπορίου μέσω εξαγοράς

Υπέβαλε την παραίτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας