5:38 Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Αίγυπτος : Καταδίκη σε θάνατο για 75 ισλαμιστές

Αίγυπτος : Καταδίκη σε θάνατο για 75 ισλαμιστές

Καταδίκη σε θάνατο ήταν η απόφαση για 75 ανθρώπους στην  Αίγυπτο, ανάμεσά τους και στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις του 2013 που κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης, οδηγώντας στον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εσάμ αλ-Εριάν και Μοχάμεντ Μπελτάζι, όπως και ο σημαντικός ιεροκήρυκας Σαφουάτ Χιγκάζι.

Σε ποινές ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκαν ακόμα 556 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπάντι.

Οι καταδικασθέντες εγκαλούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, παρακίνηση σε βία, φόνους και οργάνωση παράνομων διαδηλώσεων.Περίπου 200 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκιση, ανάμεσά τους κι ένας φωτορεπόρτερ, αν και αυτή η ομάδα κατηγορούμενων αναμένεται να αποφυλακιστεί σύντομα καθώς έχει ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τη μαζική δίκη 700 και πλέον κατηγορουμένων ως παρωδία. Η δίκη είναι γνωστή ως «υπόθεση Ραμπάα», από την πλατεία Ραμπάα Ανταουίγια, όπου πνίγηκαν στο αίμα οι αντιδράσεις των ισλαμιστών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο Αλ-Σίσι, πρώην αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, ανέλαβε τα ινία της Αιγύπτου αφότου ανέτρεψε με πραξικόπημα τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας