23:55 Σάββατο 11 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ακριβά μου τρόφιμα...

Ακριβά μου τρόφιμα...

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά διατροφικά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης για εκατομμύρια συμπολίτες μας βάζουν… φωτιά στον οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ αποτελούν άλυτη μέχρι στιγμής «σπαζοκεφαλιά» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Της Αλεξίας Σβώλου


Οι (αναγκαστικά) φθηνότερες διατροφικά επιλογές για πολλούς συμπολίτες μας κρύβουν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία και την τσέπη τους!


Επιπλέον κρύβουν μια σειρά κινδύνων για την υγεία. Κι αυτό γιατί τα ακριβά τρόφιμα οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές, που είναι φθηνότερες αλλά και ανθυγιεινές παράλληλα και αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρεντερίτιδας από κατανάλωση αλλοιωμένου τροφίμου, με τις υψηλές θερμοκρασίες του φετινού, καυτού καλοκαιριού να επιταχύνουν την αλλοίωση των νωπών τροφίμων.

Έρευνες τιμών

Οι έρευνες τιμών στη Γηραιά Ήπειρο δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος έως και κατά 100%, όπως ισχύει για τη Γερμανία.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και πονοκεφαλιάζει όλα τα οικονομικά επιτελεία της Ευρώπης, «τρέχοντας» με διψήφιο νούμερο παντού. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πατρίδα μας να διαθέτει από τα ακριβότερα καλάθια νοικοκυριού (περιεκτικότητας 14 βασικών ειδών διατροφής), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Numbeo, οι Έλληνες πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από τους Ισπανούς και τους Βρετανούς για να προμηθευτούν ζωτικά τρόφιμα, ενώ περισσότερα χρήματα πρέπει να πληρώσουν για να στρώσουν το καθημερινό τους τραπέζι οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Συγκεκριμένα, για να προμηθευτούν τα 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.

Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά, δηλαδή στην τιμή που είχε το γάλα στα ελληνικά ράφια του σούπερ μάρκετ πριν από τις ανατιμήσεις πρόπερσι. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία. Φυσικά, η επιβάρυνση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα είδη διατροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις απολαβές των εργαζομένων και τις συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία αγγίζουν τα 2.000 ευρώ.

Το «τέρας» του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι δύσκολο να τιθασευτεί και όλες οι προβλέψεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για νέες ανατιμήσεις που έρχονται από τον Σεπτέμβριο!

Έως τώρα οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το 2021, γεγονός που οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε αλλαγή του διατροφικού τους μοντέλου, με μαζική στροφή σε έτοιμο, φθηνό και ταυτόχρονα ανθυγιεινό φαγητό, κάτι που έχει άμεση βλαπτική επίδραση στους δείκτες υγείας του πληθυσμού και κυρίως στους δείκτες υπερβαρότητας, γιατί το junk food παχαίνει! Σε ό,τι αφορά τα αυγά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά και τα τυριά, κατηγορίες τροφίμων που ανήκουν μεταξύ των πλέον ευαλλοίωτων ειδών μαζί με τα ψάρια και τα θαλασσινά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις συνθήκες συντήρησής τους και τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, αλλά και την πιθανότητα να συμβούν διασταυρούμενες μολύνσεις στην κουζίνα.

Γαστρεντερίτιδες

Τρόφιμα παρασκευασμένα από γάλα και αυγά, όπως είναι τα γιαούρτια, τα επιδόρπια γιαουρτιού, οι κρέμες, οι πουτίγκες, τα παγωτά και τα smoothies, αλλά και τα ογκρατέν φαγητά, οι κρέπες, τα λαζάνια και τα κανελόνια φούρνου και πολλές άλλες αγαπημένες συνταγές ενέχουν κινδύνους για γαστρεντερίτιδες από δηλητηρίαση. Για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους, πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των πρώτων υλών στην κουζίνα, να μην αφήνουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ για ώρα στο αυτοκίνητο με θερμοκρασίες που μέσα στο όχημα ξεπερνούν τους 48οC και να τοποθετούμε τα τρόφιμα στις κατάλληλες θέσεις στο ψυγείο. Για παράδειγμα, το γάλα δεν πρέπει να τοποθετείται στην πόρτα όπου η ψύξη είναι χαμηλότερη αλλά στα κυρίως ράφια, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Επιπλέον πρέπει να επιλέγουμε με έξυπνα κριτήρια τις ταβέρνες στις οποίες τρώμε. Προσοχή σε σημάδια ελλιπούς καθαριότητας στην κουζίνα, στις μύγες που αποτελούν εστίες μικροβίων και είναι συχνά ένοχες για επιμολύνσεις τροφίμων και σε λάθη του προσωπικού της κουζίνας, όπως η εργασία χωρίς γάντια, τα ακάθαρτα χέρια και άλλα «σινιάλα» κινδύνου. Πριν βαφτίσουμε μια ταβέρνα «αγαπημένο μας γαστρονομικό προορισμό», καλό θα είναι να παρατηρήσουμε καλά τη λειτουργία της σε κάθε στάδιο, από την υποδοχή και την παραγγελία του μενού, μέχρι και την ώρα της πληρωμής.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 21,4 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο

Πληρωμές επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα – Τι αλλάζει για 1,4 εκατ. δικαιούχους

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας