1:22 Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ακρίβεια Ανατιμήσεις : Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από πέρυσι – Ισχυρό κύμα ανατιμήσεων και το 2022

Ακρίβεια Ανατιμήσεις : Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από πέρυσι – Ισχυρό κύμα ανατιμήσεων και το 2022

Ακρίβεια Ανατιμήσεις : Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική αγορά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προβλέπεται φέτος, πιο αυξημένο από πέρυσι από 15% έως 35% ενώ το κόστος ενέργειας επηρεάζει όλα τα καταναλωτικά αγαθά κι όχι μόνο του τραπεζιού.

Σε ιστορικό υψηλό είναι οι τιμές στα γεωργικά φάρμακα γεγονός, που σε συνδυασμό με την ακρίβεια στις ζωοτροφές και το κόστος ενέργειας, επηρεάζει όλη την τροφική αλυσίδα και το τραπέζι των καταναλωτών κι αναμένεται σύμφωνα με αναλυτές να δημιουργήσει τσουνάμι μεγαλύτερων ανατιμήσεων, την επόμενη χρονιά. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για μείωση του κύματος ακρίβειας, η καταναλωτική αγορά είναι πεσμένη, παρότι πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Διαβάστε ακόμη

Η συμμετοχή ογκολογικών ασθενών σε κλινικές μελέτες μειώθηκε κατά 60% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Συνεχίζεται η δωρεάν διάθεση self test

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν, ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και το κύμα ακρίβειας, που μαστίζει την ελληνική αγορά θα είναι ακόμη χειρότερο το 2022, αφού θεωρείται αδύνατον να μπορέσει η αγορά να απορροφήσει τις ανατιμήσεις και τους κραδασμούς, που δημιούργησε η πανδημία κι η κακή διαχείρισή της από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το κόστος ενέργειας και τα γεωργικά φάρμακα

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι τιμές στα γεωργικά φάρμακα, που στην πλειοψηφία τους είναι εισαγόμενα, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2004 κι έφτασαν φέτος σε ιστορικό υψηλό. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες σε προ κρίσης επίπεδα, παρά τις αυξήσεις στο ράφι ή και πιο χαμηλές, αν κι ο καταναλωτής αυτό δεν το εισπράττει.

Βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το άσπρο και κόκκινο κρέας, τα τυριά, τα αβγά έχουν ήδη δει ανατιμήσεις στον καταναλωτή κι αναμένεται να συνεχιστούν. Ανησυχία υπάρχει και για την κυοφορούμενη λήξη επιδοτήσεων στις χυμοποιήσεις, η οποία αναμένεται ν΄ ανεβάσει τις τιμές και στα αναψυκτικά ή και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση είναι κι οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος, παρά τις χαμηλές τιμές από τη βιομηχανία.

Στους μικρούς παραγωγούς η αύξηση σε ζωοτροφές, όπως το καλαμπόκι ανέρχεται έως και 30% παραπάνω ενώ το κόστος ενέργειας στις μονάδες, διογκώνεται.

Πτώση τζίρου παρατηρείται και στο λιγοστό ψάρι της Μεσογείου ελεύθερης αλιείας. Οι ελάχιστες ποσότητες αλιευμένου ψαριού, που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά δεν μπορούν ν’ απορροφηθούν παρά την πτώση τιμών, ακόμη και σε ψάρια υψηλής ζήτησης κι αξίας, όπως είναι τα μπαρμπούνια.

 Ράλι αυξήσεων έως 15% σε βασικά αγαθά

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, με τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από «το χωράφι στο ράφι». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο «καλάθι της νοικοκυράς» αναμένεται να επιβαρυνθεί με αύξηση 10%-15%. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προϊδεάζουν για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωριστικού κύματος στο τελευταίο «μίλι» του έτους, ενώ και τα μηνύματα που στέλνει το οικονομικό επιτελείο προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Οι άνθρωποι της αγοράς τοποθετούν την αρχή της αποκλιμάκωσης από την άνοιξη της νέας χρονιάς, με τις επιφυλάξεις ωστόσο στις εκτιμήσεις να είναι έντονες. Το 2022 θα είναι «ακριβό» για τα νοικοκυριά, που αναμένεται να αλλάξουν άρδην την καταναλωτική τους συμπεριφορά, με το «κούρεμα» ακόμα και σε ανελαστικές δαπάνες να βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των τμημάτων διαχείρισης κρίσεων των επιχειρήσεων.

Ποια προϊόντα είναι «φωτιά»

Σχεδόν ¼ μικρές επιχειρήσεις (το 23,6%), προχώρησε σε αύξηση των τιμών, κατά το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι του 16,7% που δήλωσε ότι τις μείωσε και του 58,3% που τις διατήρησε σταθερές. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά που σε εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (2021) παρατηρήθηκε τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωσαν πώς ανέβασαν τις τιμές τους.

Υπάρχει, όμως και πιο ανησυχητική-για τους καταναλωτές- πτυχή της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και αυτή αφορά την πρόθεση ενός σημαντικού ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν και στο άμεσο μέλλον σε πρόσθετες ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα το 22.2% των επιχειρήσεων υποστήριξε πως θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο εξάμηνο, εφόσον, βεβαίως, δεν προκύψει αποκλιμάκωση της κατάστασης.

O πληθωρισμός κόστους αποτυπώνεται από τον Αύγουστο σε όλο και περισσότερα τιμολόγια χονδρικής βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Το στοκάρισμα των πρώτων υλών και η απορρόφηση αποθεμάτων που έχουν τιμολογηθεί χαμηλότερα είναι οι πρώτες κινήσεις της αγοράς προκειμένου να «καθυστερήσουν» το αναπόφευκτο, αφού το εκτοξευμένο κόστος δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη απορρόφηση.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας