21:24 Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

Αμόλυβδη: "5 λεπτά πάνω αύριο η τιμή" - 2,80€/l στα νησιά -2,5€/l στην Αττική μέσα στην εβδομάδα – Το νέο πακέτο μέτρων (βίντεο)

Αμόλυβδη: "5 λεπτά πάνω αύριο η τιμή" - 2,80€/l στα νησιά -2,5€/l στην Αττική μέσα στην εβδομάδα – Το νέο πακέτο μέτρων (βίντεο)

Νέα αύξηση αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες στην τιμή της βενζίνης η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Ελλάδας Γιώργος Ασμάτογλου στον ΣΚΑΙ οι τιμές αύριο θα είναι “τσιμπημένες” κατά 5 λεπτά το λίτρο. Την ίδια ώρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό πάνω από το 11% για το Μάιο, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα «πυροσβεστικά» μέτρα για τη «φωτιά» της ακρίβειας.
Οι νέες παρεμβάσεις που εξετάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 10 – 15 ημέρες προβλέπουν παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με αύξηση ποσού και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία με αναπροσαρμογή του ύψους της.

Υπάρχει και πρόταση για εφαρμογή του μοντέλου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη, καθώς και «κούρεμα» του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά με δεδομένο ότι το κόστος για τα δημόσια ταμεία είναι βαρύ, η πρόταση δεν έχει μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο
– Επέκταση και διεύρυνση του fuel pass. Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων.

Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά αλλά και του εισοδηματικού κριτηρίου προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές. Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει για την επιδότηση ρεύματος με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στα μέσα της άλλης εβδομάδας να κλειδώνουν τις τελικές επιλογές.

«Στο τραπέζι» έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έκλεισε η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Ο πρώτος γύρος του fuel pass έδειξε ότι πάνω από 8 στους 10 δικαιούχους γύρισαν την πλάτη στην ψηφιακή κάρτα βενζίνης και στο μπόνους των 5 ευρώ και επέλεξαν την καταβολή της επιδότησης των 30 – 50 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καλύψουν πιθανόν άλλες ανάγκες πέραν των καυσίμων.

– Παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Το νέο σχέδιο για τα καύσιμα επιγραμματικά
Αυξάνεται ο αριθμός δικαιούχων

Νέο εισοδηματικό κριτήριο: Έως 45.000 € (Οικογ. Εισόδημα)

Επιδότηση: Μέσω Fuel Pass ή κατάθεση σε τράπεζα

Υποβολή νέων αιτήσεων: vouchers.gov.gr ή στα ΚΕΠ

Ποσό 3μηνης επιδότησης ΙΧ: 60 € (70 € νησιά)

Ιδιοκτήτες μηχανής: 50 € (55 € νησιά)

Προσαύξηση επιδότησης: 5 € (χρήση ψηφιακής κάρτας)

Επιδοτούμενο όχημα: Ένα ανά ιδιοκτήτη

Προσοχή:

* Επιδοτούνται τα ΙΧ
* Όχι επαγγελματικά ή αγροτικά

Δικαιούχοι:

* Σύζυγοι (και οι δύο)
* Ενήλικα τέκνα
* Φιλοξενούμενοι νοικοκυριών

Διόρθωση λάθους παλαιότερης αίτησης: Θα επιτραπούν αλλαγές

Δηλώνονται: Πινακίδα, κινητό, email (προσωπικό όχι λογιστή), IBAN

Ολόκληρη επιδότηση: Πρώτο γέμισμα

Επιταγή ακρίβειας Νο2
«Στο τραπέζι» της κυβέρνησης παραμένει ένας έκτακτος καλοκαιρινός «μποναμάς», αντίστοιχος με το επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε το Πάσχα, για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Για να δοθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας απαιτείται δημοσιονομικός χώρος περίπου 250-300 εκατ. ευρώ.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας