10:55 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά

Ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά

Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καθώς τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, η οροφή του καθεδρικού ναού τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύντομα, είχε περάσει στο κεντρικό καμπαναριό και σχεδόν γκρέμισε τα κύρια καμπαναριά. Σε όλο τον κόσμο, οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν με τρόμο το κτίριο-ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας να καίγεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η θητεία λήγει το 2027, θέλει η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού να «εμψυχώσει» τους Γάλλους – και τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησής του, αναφέρει το Reuters.

«Μία φορά στα 100 χρόνια φιλοξενεί κανείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, μόνο μία φορά σε μία χιλιετία ανακατασκευάζει έναν καθεδρικό ναό», δήλωσε ο Μακρόν στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του.

Τον Δεκέμβριο η επαναλειτουργία – Έργο ύψους 550 εκτ. ευρώ
«Ένας πυροσβέστης μου είπε: “Κύριε, κοιτάξτε προσεκτικά την πρόσοψη, γιατί αν δεν καταφέρουμε να σβήσουμε τη φωτιά, όλα θα καταστραφούν”», θυμάται ο Πατρίκ Σοβέ, ο πρώην αρχιερέας της Παναγίας των Παρισίων.

Η πρόσοψη άντεξε, αλλά οι ζημιές χρειάστηκαν πέντε χρόνια εντατικών εργασιών αποκατάστασης. Η επαναλειτουργία έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και προς το παρόν το έργο εκτελείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναφέρει ο υπεύθυνος.

«Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Φιλίπ Ζοστ τον περασμένο μήνα σε ακρόαση στη Γερουσία. Ο ίδιος είπε στους νομοθέτες ότι το έργο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 550 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο εν μέρει από μαζικές δωρεές, μεταξύ άλλων από τους δισεκατομμυριούχους Φρανσουά Ανρί Πινό και την οικογένεια Αρνό. Έχουν δωρηθεί τόσα χρήματα που θα περισσεύουν ακόμη και για περαιτέρω επενδύσεις στο κτίριο, είπε.

«Θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και – υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των χορηγών μας – θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς, τα οποία αφορούν κυρίως την εξωτερική λιθοδομή», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παναγία των Παρισίων: Απομακρύνθηκαν οι σκαλωσιές στην κορυφή του Καθεδρικού Ναού

Παναγία των Παρισίων: Ταχύτεροι ρυθμοί αποκατάστασης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας