15:43 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Ανταρσία» Παυλόπουλου για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο

«Ανταρσία» Παυλόπουλου για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Προ ενός ιδιαίτερα σημαντικού και με θεσμικές προεκτάσεις διλήμματος βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε ό,τι αφορά τις επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, κοινώς την νέα Πρόεδρο αλλά και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο πρώτος πολίτης της χώρας εδώ και καιρό είχε καταστήσει σαφές ότι η όποια επικύρωση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου η οποία ορίζει ως πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της κα Ειρήνη Καλού και ως Εισαγγελέα την κα Δήμητρα Κοκοτίνη, θα λάμβανε χώρα αμέσως μετά την λήξη της θητείας (στις 30 Ιουνίου) των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Κατά τις ίδιες πηγές ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει μεταφέρει στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόθεσή του να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό νέας ηγεσίας στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η σπουδή της απερχόμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στην διαδικασία αντικατάστασης των επικεφαλής του Αρείου Πάγου όχι μόνο προκάλεσε την οργή και την μήνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς τον όρισε ως τον πρωταγωνιστή μιας υπόθεσης η οποία έχει καθαρά πολιτικά ελατήρια τα οποία στηλιτεύθηκαν από την πλειονότητα των συνταγματολόγων της χώρας.

Γιατί δεν υπογράφει

Από την πρώτη στιγμή συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας διευκρίνισαν ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του κ. Παυλόπουλου θα γίνουν μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο που υπαγορεύεται από τον θεσμικό ρόλο που έχει. Υπενθύμιζαν όμως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το οποίο ενδεχομένως διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση του ΠτΔ. Ότι δηλαδή σχεδόν το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της κυβερνητικής απόπειρας να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες. Η πλειονότητα των νομικών ανέφεραν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι πρόκειται για μια απόφαση χωρίς νομιμοποίηση αφού ο ίδιος πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι πλέον δεν έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πλειοψηφίας των πολιτών την ώρα που ορισμένοι συνταγματολόγοι προειδοποιούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ισοδυναμεί με καταδολίευση του Συντάγματος.

 

Στις συγκεκριμένες απόψεις άλλωστε είχε στηριχτεί και η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε ανακοινώσει την «εμπιστοσύνη την οποία έχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο νομικός Προκόπης Παυλόπουλος δύσκολα θα αντιταχθεί στην άποψη των συναδέλφων του. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισημάνει τότε ότι «Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Πηγές» της Συγγρού ανέφεραν στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως ο Προκόπης Παυλόπουλος θα «διαφυλάξει το κύρος της Προεδρίας της Δημοκρατίας» και ως εκ τούτου «δεν θα επικυρώσει μια απόφαση η οποία ελήφθη τη στιγμή που η χώρα ουσιαστικά βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο». Πόσο δε μάλλον τη στιγμή που η συγκεκριμένη επικύρωση καλείται να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, προσέθεταν.

Οι ίδιες πηγές πάντως εμφανίζονταν κατηγορηματικές στο ενδεχόμενο εφόσον η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση να προτείνει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην στάση που είχε κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε αρνηθεί να παράσχει την θετική του ψήφο στην προεδρική εκλογή του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας