6:00 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα

Επίσημες ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα αναμένονται αύριο Πέμπτη, καθώς μειώνεται σταδιακά η απόσταση που χώριζε τις δύο πλευρές σε δημοσιονομικά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τραπεζικό τομέα.

Κύκλοι της τρόικα ξεκαθάρισαν πως προϋπόθεση για την επιστροφή των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα. «Εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία για τα πάντα, δεν θα υπάρξει συμφωνία για κανένα θέμα μεμονωμένα», τόνισαν χαρακτηριστικά με δηλώσεις τους, προσθέτοντας πως η επιμέρους πρόοδος σε κάποιους τομείς δεν πρέπει αν ερμηνεύεται ως «συμφωνία».

Δημοσιονομικά και διαρθρωτικά

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προς επεξεργασία στην τρόικα στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που περιορίζει τις πιέσεις των πιστωτών για νέα μέτρα το 2014. Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τα 800 εκατ. ευρώ σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ οφείλεται σε έσοδα 800 εκατ. ευρώ περίπου από το ΕΣΠΑ (σχετικά με τους αυτοκινητοδρόμους).

Τα στοιχεία αυτά τελούν υπό την επεξεργασία τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που ασχολείται με το θέμα του δημοσιονομικού κενού και το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Εάν τελικά υπάρξει συμφωνία για τα στοιχεία του 2014 θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομική Στρατηγικής 2014 -2017.

Στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών η τρόικα ζητά να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι διατάξεις που θα υιοθετούν τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (φάρμακα, φρέσκο γάλα , βιβλία, κ.α..), οι διατάξεις για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (μείωση 2,9% στις εισφορές των εργοδοτών και 1% σε αυτές των εργαζομένων), οι αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις, αλλά και άλλες διατάξεις σχετικές με το ΤΑΙΠΕΔ, κ.α..

 Ο τραπεζικός παράγοντας

Βάρος δίνουν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Αν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σχεδόν έτοιμο , και υπολείπονται μόνον κάποιες διατάξεις που άπτονται λειτουργικών θεμάτων, όπως π.χ. οι αμοιβές των διοικήσεων, εκκρεμή η ανακοίνωση των κεφαλαικών αναγκών των τραπεζών οι οποίες έχουν προκύψει από το διαγνωστικό έλεγχο της Blackcock. Για τα σχετικά μεγέθη υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, της τρόικας και της ΕΒΑ.

Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική καθώς από το ύψος των τελικών αναγκών θα εξαρτηθεί και το εάν τελικά μέρος των 8 περίπου δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μείνει αδιάθετο. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς, τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016, καθώς οι συνολικές ανάγκες της χώρας φαίνεται πως θα καλυφθούν μέσα από ένα τρίτο δάνειο.

ΠΗΓΗ: in.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας