6:01 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Απ. Πόντας: Θέλω η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να "εκραγεί" σε μια Παράταξη, ένα Κόμμα, όλων των Δημοκρατών

Απ. Πόντας: Θέλω η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να "εκραγεί" σε μια Παράταξη, ένα Κόμμα, όλων των Δημοκρατών

“Διεκδικώ την αρχηγία στο Νέο Φορέα γιατί θέλω η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να ‘’εκραγεί’’ σε μια Παράταξη, ένα Κόμμα, όλων των Δημοκρατών. Γιατί ήρθε η ώρα της επανάστασης ανθρώπων “κανονικών“, που έρχονται από την ανοιχτή κοινωνία, να αποκτήσουν τον δικό τους ρόλο στην ενεργό πολιτική σκηνή και να συνδιαχειριστούν την ζωή και το μέλλον τους”.  Αυτό είναι το μήνυμα που περνά μέσα από την συνέντευξη του στο eReportaz ο υποψήφιος για την ηγεσία του Νέου Προοδευτικού Φορέα Απόστολος Πόντας.

Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα

Γιατί να σας εμπιστευτεί ο ψηφοφόρος του Κεντροαριστερού χώρου και να σας ψηφίσει; 

Μέσα από την δική μου υποψηφιότητα θέλω να εκφράσω ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα και πρέπει να έχει και την δυνατότητα να συμμετέχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα. Γι’ αυτό το λόγο θέλω οι πολίτες και να με επιλέξουν αλλά πρωτίστως να ενεργοποιηθούν εν γένει και οι ίδιοι! Εγώ, αλλά και οι συνεργάτες μου, είμαστε «κανονικοί» άνθρωποι, ζούμε στην ανοιχτή κοινωνία και επιβιώνουμε στην ανοιχτή αγορά. Άρα κανείς δεν χρειάζεται να μας μεταφέρει τα προβλήματα ούτε να μας μάθει να τα επιλύουμε. Το βιογραφικό μας και ο τρόπος που ήρθαμε σήμερα ως εδώ είναι η απόδειξη ότι όλα αλλάζουν και όλα εξαρτώνται από Εμάς.

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου φορέα; Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνετε; 

Διεκδικώ την αρχηγία στο Νέο Φορέα γιατί θέλω η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να ‘’εκραγεί’’ σε μια Παράταξη, ένα Κόμμα, όλων των Δημοκρατών. Γιατί ήρθε η ώρα της επανάστασης ανθρώπων ‘’κανονικών’’, που έρχονται από την ανοιχτή κοινωνία, να αποκτήσουν τον δικό τους ρόλο στην ενεργό πολιτική σκηνή και να συνδιαχειριστούν την ζωή και το μέλλον τους. Μια επανάσταση για να χτίσουμε κι όχι για να γκρεμίσουμε  Πρώτος εγώ που ουδεμία ανάμειξη είχα με την πολιτική μέχρι πρόσφατα, θέλω να δείξω ότι προτεραιότητα για εμάς στο Νέο Φορέα θα έχει η συζήτηση για το από εδώ και πέρα. Πρέπει να εκφράσουμε όλους τους Προοδευτικούς Δημοκράτες Πολίτες πέρα από παλαιοκομματικές συνοριογραμμές. Την ενότητα που είναι και ζητούμενο για όλη την κοινωνία να την οικοδομήσουμε πρωτίστως εσωτερικά, πάνω στις αξίες του σεβασμού κομμάτων και προσωπικοτήτων χωρίς βιαστικά και πρόχειρα επιβαλλόμενες διαλύσεις. Να οικοδομήσουμε το ‘’Γιατί να αποτελέσουμε πολιτική επιλογή” πάνω στο προτεινόμενο σχέδιο μας για μια διαφορετική εθνική πορεία που δεν θα καταλήγει σε προφανές αδιέξοδο. Να συνομιλήσουμε πραγματικά με τον πολίτη θεωρώντας φυσιολογική, αποδεκτή και σεβαστή τη διαφωνία ή την άποψη του χωρίς να του κουνάμε ένα δάχτυλο παντογνωσίας. Να επενδύσουμε στην πολιτική που βασίζεται σε σύγχρονες δεξιότητες και λογική και όχι σε προτάσεις επικεφαλίδων ή καλές προθέσεις ή θεωρητικά ευχολόγια. Τέλος να πιστέψουμε, όλοι μαζί, ότι όλα αλλάζουν και όλα εξαρτώνται από Εμάς. Αυτόν το Πολιτικό Φορέα θέλω και για αυτόν τον Πολιτικό Φορέα τους καλώ όλους να συμμετέχουν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου!

Θέλω να μου κατονομάσετε τρεις γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσετε ως χώρος ευρύτερα σε περίπτωση που σας δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσετε ξανά; 

Θα απαντήσω για τα τρία πεδία που πρέπει άμεσα να προσχωρήσουμε σε αλλαγές. Πρέπει να κάνουμε μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση. Το Σύνταγμα είναι αυτό που ορίζει το πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε και πρέπει πλέον να γίνει σύγχρονο ώστε να δίνει την δυνατότητα υιοθέτησης και σύγχρονων πολιτικών. Πρέπει επίσης να σταθεροποιήσουμε το Οικονομικό Περιβάλλον ώστε να επέλθει κάποια στιγμή ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό απαιτεί σταθερό φορολογικό, εργατικό και ασφαλιστικό τουλάχιστον για μία πενταετία, να διασώσουμε και ενισχύσου τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελευθεροεπαγγελματίες με ένα αντίστοιχο νόμο Κατσέλη, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα ανθίσει νέα επιχειρηματικότητα και επίσης να κινηθούμε σταδιακά και βάση σχεδιασμού προς το μοντέλο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Τέλος πρέπει να διαφύγουμε της συζήτησης περί μικρού ή μεγάλου Δημοσίου, το ζήτημα είναι να γίνει αυτό αποτελεσματικό και ωφέλιμο.

Είστε υπέρ της διατήρησης των πολιτικών σχηματισμών που ήδη υπάρχουν υπό την ομπρέλα ενός μεγαλύτερου φορέα ή στηρίζετε την διάλυση όλων των σχημάτων και την δημιουργία ενός νέου και μοναδικού κόμματος; Ποια είναι η θέση σας για τις κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του  Ποταμιού; Πρέπει να ενοποιηθούν μετά τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού; 

Εξ’ αρχής, σταθερά και επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι δεν μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τις εξελίξεις στον Νέο Φορέα. Αντιθέτως πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ωρίμανσης έργων και χρόνου. Το ίδιο που ισχύει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, ισχύει και με τα κόμματα – φορείς που θα τον απαρτίζουν. Η δύναμη της πολυσυλλεκτικότητας του, είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα προς την διεύρυνση. Αυτή είναι που θα αδυνατήσει εάν η ένωση δεν οικοδομηθεί με ασφάλεια αλλά επιβληθεί από ανασφάλεια! Το εγχείρημα πρέπει να αποκτήσει ως παρονομαστή το σεβασμό και την λογική! Τους ίδιους παρονομαστές άλλωστε θα χρειαστεί αύριο και το σχέδιο μας για την επαναφορά την Χώρας στην κανονικότητα Η διακριτότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο είναι αναγκαία τόσο από σεβασμό προς τον ψηφοφόρο όσο και γιατί η αντιπολιτευτική τους δύναμη θα περιοριστεί εάν προβούμε σε μια βιαστική και άγαρμπη ένωση.

Ερώτηση για το ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα: από τα Αριστερά προς το Κέντρο; Κέντρο μόνο; Ή από το Κέντρο και λίγο Αριστερά;  Εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας ιδεολογικά; 

Ο Νέος Φορέας πρέπει να εκφράζει όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες. Αν θα θέλαμε να υιοθετήσουμε μια γνώριμη πολιτική τοπολογία θα έλεγα ότι ο χώρος ορίζεται από την Προοδευτική Αριστερά, τον Σοσιαλισμό της Ανάπτυξης έως τον Ανθρωποκεντρικό Φιλελευθερισμό. Επίσης αν πρέπει να τοποθετηθώ προσωπικά πάλι με τις γνωστές ορολογίες θα προσδιοριζόμουνα ως Προοδευτικός Κεντρώος Μεταρρυθμιστής. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι είμαι Μεταϊδεολογιστής! Οι γνωστές ιδεολογίες δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές για να απαντήσουν σε διαφορετικά προβλήματα και προκλήσεις. Σήμερα για να δώσουμε λύσεις πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια διευρυμένη εργαλειοθήκη που δεν θα υπόκειται σε ιδεολογικούς περιορισμούς. Πρέπει όμως αναμφίβολα να είναι Προοδευτική και επίκεντρο να είναι ο Άνθρωπος. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας