1:47 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αποκλειστικό: Ψάχνουν (για «μαύρα») τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και άλλους εννέα!

Αποκλειστικό: Ψάχνουν (για «μαύρα») τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και άλλους εννέα!

Σε σαρωτικό οικονομικό και φορολογικό έλεγχο των «πρωτοπαλίκαρων» της «Κιβωτού του Κόσμου» προχωρούν οι Αρχές μετά την εισαγγελική παραγγελία του κ. Ιωάννη Σέβη, ο οποίος θέτει ως στόχο την ανεύρεση του «κρυμμένου θησαυρού».

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ και ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


  • Τα πρόσωπα (πρωτοπαλίκαρα του ιερέα και μέλη του πρώην ΔΣ) που μπήκαν στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών
  • Ετοιμάζονται και έφοδοι σε σπίτια για ανεύρεση μετρητών

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, αλλά και ακόμη εννέα στενοί συνεργάτες του ζεύγους που αποτελούσαν μέλη του πρώην ΔΣ της Οργάνωσης. Ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής της Οργάνωσης Αναστάσης Ιωσήφ, ο οποίος μπαίνει επίσης στο κάδρο των βασικών εμπλεκομένων. Πρόδρομο για τη συγκεκριμένη κίνηση της Εισαγγελίας αποτελούν τα αρχικά στοιχεία τα οποία εστάλησαν από την Οικονομική Αστυνομία κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες δομές της ΜΚΟ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα 350.000 ευρώ τα οποία βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο της Οργάνωσης, η προέλευση των οποίων ακόμη αγνοείται.

Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας ζητεί από την Οικονομική Αστυνομία τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου σε βάθος πενταετίας, διαχειριστικό έλεγχο (ο οποίος ήδη διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές τους οποίους προσέλαβε η νέα διοίκηση), αλλά και έρευνα στις επιχορηγήσεις (κρατικές και ευρωπαϊκές) τις οποίες έχει πάρει η ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι Αρχές θα κάνουν φύλλο και φτερό τους λογαριασμούς 11 προσώπων προκειμένου να βρουν τίτλους, καταθέσεις κ.τ.λ., δηλαδή τη ροή του χρήματος που θα τους οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβαινε στην Οργάνωση. Είναι ενδεικτικό ότι στην παραγγελία του ο κ. Σέβης ζητεί το άνοιγμα των λογαριασμών (σε βάθος πενταετίας) τόσο για το Νομικό Πρόσωπο, δηλαδή την «Κιβωτό», όσο και για τον πατέρα Αντώνιο, τη Σταματία Γεωργαντή και τα εννέα μέλη του ΔΣ. Μάλιστα από πληροφορίες οι οποίες έχουν φτάσει στις Αρχές γίνεται λόγος ότι τις τελευταίες ημέρες, με το που ξέσπασε η υπόθεση της ασέλγειας, τα ηγετικά στελέχη της ΜΚΟ μετέφεραν μετρητά σε διάφορες οικίες, ενώ οι ερευνητές της υπόθεσης εκτιμούν ότι υπάρχουν ανεξερεύνητες κρύπτες!

Έρευνα

«Ο κύβος ερρίφθη» για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» όταν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας, στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έφτασε η εισαγγελική παραγγελία από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη για να ξεκινήσει, ουσιαστικά, η έρευνα για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στη ΜΚΟ. Από το αποτέλεσμα της έρευνας των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθούν ποινικές διώξεις για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και για τον ιδρυτή της «Κιβωτού», πατέρα Αντώνιο, αν βέβαια προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία. Συνομιλώντας με αξιωματικούς της υπηρεσίας, με εμπειρία από ανάλογες υποθέσεις, η έρευνα εκτιμούν ότι θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και στη συνέχεια το πόρισμα θα υποβληθεί στην Εισαγγελία. «Ουσιαστικά αυτό που θα κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να ελέγξουμε μία προς μία τις κινήσεις των λογαριασμών της ‘‘Κιβωτού’’, όλων των προσώπων που ήταν στο συμβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια. Την εισροή των χρημάτων αλλά και πού ξοδεύτηκαν. Κάθε απόδειξη θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ποσό που έχει ξοδευτεί για τις ανάγκες της δομής και όχι για άλλου είδους έξοδα» περιγράφει αστυνομικός.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, από την οποία οι επιτελείς της Οικονομικής Αστυνομίας δεν μπορούν να παρεκκλίνουν, θα γίνει έλεγχος για τέσσερα πολύ σοβαρά κακουργήματα:

– Απιστία
– Υπεξαίρεση
– Φοροδιαφυγή
– «Ξέπλυμα» μαύρου χρήματος σε βάθος πενταετίας.

Η εισαγγελική παραγγελία προκλήθηκε από τα στοιχεία που υπέβαλε πριν από λίγες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία στις εισαγγελικές αρχές ύστερα από τις έρευνες που έκανε στο λογιστήριο της κεντρικής δομής του Κολωνού, σε σπίτια όπου έμεναν ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα στον Κολωνό και στη Ραφήνα, αλλά και στα υπόλοιπα κτίρια όπου φιλοξενούνται παιδιά στον Βόλο, στη Χίο, στην Καλαμάτα και στα Ιωάννινα.

«Σε αυτή την πρώτη φάση της έρευνας προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν στοιχεία ή ότι κάποιος δεν θα προσπαθήσει να εξαφανίσει αποδείξεις. Τώρα περνάμε στην δεύτερη και πολύ πιο δύσκολη φάση με τον έλεγχο, τη διασταύρωση κινήσεων, την αιτιολόγηση δαπανών, ακόμα και το ενδεχόμενο ‘‘εικονικών’’ πράξεων, όπως π.χ. ελέγχουμε σε εταιρείες» εξηγεί αστυνομικός που θα συμμετάσχει στη διαδικασία. Σε αυτά τα ερωτήματα θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες, απ’ όπου θα ζητηθούν οι κινήσεις λογαριασμών, τραπεζικών καρτών, ύπαρξη θυρίδων κ.τ.λ. Επίσης θα γίνει έλεγχος για κάθε είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση που είχε η «Κιβωτός του Κόσμου» είτε από κρατικούς φορείς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους. Έμπειρος φοροτεχνικός με θητεία σε λογιστήρια μεγάλων εταιρειών εξηγούσε ότι «όταν μια επιχείρηση έχει εισροή χρημάτων τέσσερα ή πέντε εκατομμύρια τον χρόνο και έχει πάνω από 150 υπαλλήλους με καθημερινές ανάγκες σε προμήθειες, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως η ‘‘Κιβωτός’’, ενώ έχει προχωρήσει και σε δημιουργία και άλλων δομών, δεν είναι απίθανο να βρεθούν οικονομικές ατασθαλίες. Βεβαίως, το μέγεθός τους θα δώσει μια εικόνα στις Αρχές για το πώς διαχειρίζονταν οι υπεύθυνοι τα ποσά είτε μιας μικρής δωρεάς κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής δράσης, είτε εκατοντάδων ευρώ μέσω δωρεών που καταγράφονταν στα λογιστικά βιβλία».


Εμπλέκεται σε σεξουαλικές κακοποιήσεις και το δεξί χέρι του ιερέα!

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα, η οποία αφορά την ασέλγεια που φέρεται να έχει τελέσει ο πατήρ Αντώνιος σε βάρος ενός 19χρονου αγοριού. Ο νεαρός κατέθεσε συμπληρωματικά, δεύτερη φορά, στις Αρχές, καθώς οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση χρειάζονταν επιμέρους διευκρινίσεις. Τα όσα έχει καταγγείλει επιβεβαιώνονται και από έναν μάρτυρα, ο οποίος, επίσης, έχει καταθέσει στην Εισαγγελία. Το προσεχές διάστημα η εισαγγελική Αρχή αναμένεται να ολοκληρώσει τη λήψη των μαρτυρικών καταθέσεων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αποστείλει κλήσεις στους εμπλεκομένους και κυρίως στον πατέρα Αντώνιο ο οποίος θα κληθεί, αρχικά, να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή με την ιδιότητα του υπόπτου. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση και εκτός κάποιου απροόπτου που θα οδηγήσει τις Αρχές στη λήψη άλλων αποφάσεων, ο ιδρυτής της «Κιβωτού» θα λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και θα έχει τη δυνατότητα να συντάξει υπόμνημα με το οποίο θα απαντά σε όλα όσα του καταλογίζονται. Στη συνέχεια η Εισαγγελία θα αποφασίσει εάν θα του ασκηθεί δίωξη ή η υπόθεση θα μπει στο αρχείο.

Την ίδια στιγμή, από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι ακόμη ένα στέλεχος της «Κιβωτού», στενός συνεργάτης του πατρός Αντωνίου, εμπλέκεται σε υπόθεση διπλής σεξουαλικής κακοποίησης. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση γνωρίζουν πολλά πρόσωπα, τα οποία πάντως μέχρι στιγμή δεν έχουν αποταθεί στις Αρχές. Μάλιστα στον συγκεκριμένο ο πατήρ Αντώνιος είχε φροντίσει να του παραχωρήσει-χαρίσει σπίτι, ενώ του είχε προμηθεύσει και ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε γίνει ειδική παραγγελία από τη Γερμανία.

Κιβωτού


Πώς παραποιούσαν τα έσοδα από τις κηδείες

Έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία, πασίδηλα, αποδεικνύουν πλαστογραφίες στα πραγματικά έσοδα τα οποία εισέρρεαν στα ταμεία της Οργάνωσης μέσω των «χρυσών κουτιών» που στήνονταν στις κηδείες αποκαλύπτονται από την έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2022 προκειμένου συγγενείς και φίλοι να αποχαιρετίσουν τον Γεώργιο Νικολόπουλο αποφασίστηκε να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση του έργου της «Κιβωτού». Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, συνολικά κατατέθηκαν 540 ευρώ. Ωστόσο όπως προκύπτει από επιστολή που εστάλη από τη Σταματία Γεωργαντή στη σύζυγο του εκλιπόντος αναφέρεται ότι «συγκεντρώθηκε το ποσό των 353,10 ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του έργου μας». Πλέον τούτου, μια απλή αντιπαραβολή του γραφικού χαρακτήρα όσων υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων και όσων συμπλήρωσαν το όνομά τους στη λίστα με εκείνους που προσέφεραν ποσά για την «Κιβωτό» αποκαλύπτει τεράστιες διαφορές! Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», όταν συγγενείς του εκλιπόντος ζήτησαν εξηγήσεις από στελέχη της ΜΚΟ για το συγκεκριμένο γεγονός απόκρυψης εσόδων, ουσιαστικά δεν έλαβαν κάποια απάντηση, καθώς οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης αντέτειναν ότι πρώτη φορά τους συνέβη κάτι τέτοιο!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί    κιβωτού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σέρρες – Έκρηξη στο σχολείο: «Άμεση διερεύνηση ευθυνών» ζήτησε ο Εισαγγελέας

Ένωση Εισαγγελέων: Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας