3:00 Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Απών ο Πούτιν από την διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη

Απών ο Πούτιν από την διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα βρεθεί στη Σκωτία για τις συνομιλίες της COP26 που θα ξεκινήσουν στο τέλος αυτού του μήνα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, θα λάβει μέρος αλλά εξ’ αποστάσεως. Ωστόσο, η μη παρουσία του ηγέτη της χώρας που βρίσκεται στο νούμερο 4 της λίστας με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο είναι η τελευταία αρνητική έκβαση, καθώς ήδη αβέβαιες θεωρούνται οι παρουσίες του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ και του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι.

Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί την 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ή COP26, στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, αναζητά υποστήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις για ένα πιο ριζοσπαστικό σχέδιο αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο Πούτιν δεν θα συμμετάσχει δια ζώσης ούτε στη Σύνοδο των G20 αυτόν τον μήνα λόγω ανησυχιών για την πανδημία του COVID-19.

«Δεν θα πετάξει επίσης στη Γλασκώβη, δυστυχώς», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι θα παραστούν άλλοι Ρώσοι εκπρόσωποι.

«Πρέπει να επεξεργαστούμε σε ποια μορφή θα είναι δυνατόν (για τον Πούτιν) να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ποια στιγμή. Τα θέματα που θα συζητηθούν στη Γλασκώβη αυτή τη στιγμή αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής» τόνισε.

Η Ρωσία θερμαίνεται 2,8 φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με το λιώσιμο του μόνιμου πέρμαφροστ της Σιβηρίας, που καλύπτει το 65% της ρωσικής ξηράς, να απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες αερίων ρύπων.

Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα το αργότερο έως το 2060.

Υπογράμμισε ότι το υδρογόνο, η αμμωνία και το φυσικό αέριο είναι πιθανό να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πριν από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή στο COP26.

Διαβάστε ακόμη 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ξεμπροστιάζει τους “απρόθυμους” ηγέτες για την κλιματική αλλαγή

Βρετανοί Βουλευτές: Να βάλει το χέρι στην τσέπη η Τράπεζα της Αγγλίας για την κλιματική αλλαγή

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας