3:41 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

ATTICA BANK: Απέλυσαν τον νομικό σύμβουλο για να "θάψουν" τα θαλασσοδάνεια Καλογρίτσα

ATTICA BANK: Απέλυσαν τον νομικό σύμβουλο για να "θάψουν" τα θαλασσοδάνεια Καλογρίτσα

Το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια της Attica Bank και η απομάκρυνσή του από τη θέση του νομικού συμβούλου οδήγησε τον Μάριο Μπαχά μέχρι τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Προανακριτικής που διερευνά τις ημέρες και τα έργα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Με επιστολή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα έχουν συμβεί στην πολύπαθη τράπεζα.

«Αναγκάζομαι να καταφύγω σε εσάς ως ultimum refugium», εξηγεί ο Μπαχάς την απόφασή του να φτάσει μέχρι το Μαξίμου.

Την επιστολή συνοδεύει ένας ολόκληρος φάκελος με στοιχεία που «καταδεικνύουν επακριβώς το μέγιστο αυτό σκάνδαλο που εξελίσσεται ραγδαίως», όπως τονίζει ο μέχρι πρότινος νομικός σύμβουλος της Attica Bank και εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλει την απόλυσή του.

«Εχω, όπως θα διαπιστώσετε, ενημερώσει δεόντως και τον κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά, μέχρι σήμερα, ουδείς παρενέβη για να προφτάσει αυτή την απαξίωση της Attica Bank», πρόσθεσε ο Μπαχάς και υπογράμμισε ότι «είσθε η τελευταία μου ελπίς πριν αναγκασθώ να καταφύγω εγώ στη Δικαιοσύνη».

Στις 31 Οκτωβρίου 2019 ο διακεκριμένος νομικός ενημέρωσε και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Η επιστολή του είχε θέμα «Απιστία στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων». Στις πέντε σελίδες αναλύει τα δεδομένα της υπόθεσης και επισημαίνει το, κατά τη γνώμη του, «σημαντικό νομοθετικό κενό στην κειμένη νομοθεσία της εταιρικής διακυβέρνησης, στις περιπτώσεις που υφίσταται βεβαία και αποδεδειγμένη απιστία στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων».

Ο φάκελος στην Προανακριτική

Επειτα από τις καταθέσεις πέντε εισαγγελέων στην Προανακριτική Επιτροπή για τη σκευωρία στην υπόθεση της Novartis και την επικείμενη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Μάριος Μπαχάς έστειλε επιστολή και στον Ιωάννη Μπούγα.

Ουσιαστικά ζητάει την κλήση του από την Προανακριτική για να καταθέσει όσα έχουν συμβεί στην Attica Bank με τα θαλασσοδάνεια, κυρίως προς τον όμιλο του Χρήστου Καλογρίτσα. Επικαλείται, μεταξύ άλλων, και τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για «ζημιογόνες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας», αλλά και την κατάθεση της Ελένης Ράικου, η οποία υποστήριξε ότι δεχόταν πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο να βάλει την υπόθεση της Attica Bank στην άκρη. Στην πολυσέλιδη επιστολή του, την οποία αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο κ. Μπαχάς αποκαλύπτει το παρασκήνιο της –αρχικής απομάκρυνσής του από τα κεντρικά γραφεία της Αttica Bank και της μετέπειτα απόλυσής του από την διοίκηση του κ. Μητρόπουλου. Στα εξώδικα που έχει ανταλλάξει με τον επικεφαλής της Τράπεζας ο κ. Μπαχάς αναφέρεται εκτενώς στο επεισοδιακό ΔΣ της 17ης Ιουλίου 2019 με αντικείμενο τη μεγάλη ζημιά την οποία υπέστη η Attica Bank από τις χρηματοδοτήσεις του Ομίλου Καλογρίτσα. Ο πρώην νομικός σύμβουλος αλλά και ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, Γιάννης Γιαννίδης, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση, κατέληξαν σε ακάλυπτο άνοιγμα άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Αναφέρει ο κ. Μπαχάς για το συγκεκριμένο ΔΣ: «…Ειδικότερα είχε τεθεί τότε υπ’ όψιν όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μια γνωμοδότηση του Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Γιαννίδη, με αντίστοιχη αποδοχή της από το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας με την οποία εκρίνοντο ένοχοι για κακουργηματική απιστία ο τότε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Τσάδαρης και τα λοιπά μέλη της Ανώτατης Επιτροπής Χορηγήσεων…

Η λήψη, όμως, απόφασης επί του θέματος αυτού ανεβλήθη για επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ μετά από δικό σας αίτημα (σ.σ. του κ. Μητρόπουλου) προκειμένου να ενημερωθείτε δεόντως. Και έκτοτε ουδέποτε επανήλθε το θέμα αυτό στο ΔΣ της Τράπεζας για λήψης αποφάσεως, ο δε κ. Τσάδαρης συνεχίζει να είναι στέλεχος της με υψηλότατο μισθό και πλήθος λοιπών παροχών…».

Μάλιστα, ο κ. Μπαχάς αναφέρει ότι στη συνέχεια «εκδιώχθηκε» από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας και λίγο καιρό αργότερα απολύθηκε για λόγους οικονομίας!

Μάλιστα, στην Προανακριτική έστειλε και απαντητικό email του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος ομολογεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε «λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τράπεζας μαζί με τα άλλα μέτρα μείωσης του κόστους την κατάργηση (!!!) του Νομικού Συμβουλίου και της θέσης του Νομικού Συμβούλου….»!!!

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Προανακριτικής κ. Μπουγά ο κ. Μπαχάς εκφράζει την απορία του για ποιο λόγο η νέα κυβέρνηση δεν φροντίζει για την αποκάλυψη του συγκεκριμένου σκανδάλου: «Μάλιστα, ενώ περίμενα με την αλλαγή της κυβερνήσεως, ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απεκάλυπτε και θα τιμωρούσε τους υπαίτιους της μεγάλης ζημιάς, που προκλήθηκε στην Attica Bank (άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ!!!), όχι μόνο δεν το έπραξε μέχρι σήμερα, αλλά περιέργως και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη μετεκλογικά πειράται να συγκαλύψει πλήρως το σκάνδαλο αυτό, επ’ ευκαιρία του τροποποιηθέντος Ποινικού Κώδικα, με τη μέθοδο της αποφυγής να δηλώσει ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, ώστε εφόσον περάσει το τετράμηνο που έχει θέσει ο τροποποιηθείς Ποινικός Κώδικας να παύσει για όλους η ποινική δίωξη!!!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΑΤΤΙΚΗΣ οι διώξεις και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να παραγραφεί ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Την προσεχή Τετάρτη 18 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για να στραφεί η διοίκηση της Attica Bank εναντίον όσων τη ζημίωσαν με τα θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως του Χρήστου Καλογρίτσα, αλλά και την Intrakat.

Attica BankΑν και από τις 12 Φεβρουαρίου 2019 ο Επίκουρος Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Γεώργιος Πολυκράτης εισηγήθηκε την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ άρθρο 43, παρ. 1 αεδ. β’ ΚΠΔ, που ενέκρινε δύο μέρες αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, φτάσαμε στο… παρά τρία για την παραγραφή.

Η ποινική δίωξη είναι για απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατά μόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια στην απιστία.

Η δίωξη και οι κατηγορούμενοι

Η δίωξη ασκήθηκε στα μέλη του ΔΣ της Attica Bank, τα μέλη της Ανώτατης Εγκριτικής Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων και τους αρμόδιους υπαλλήλους που εισηγήθηκαν και ενέκριναν 7.258 δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο. Επίσης, ποινική δίωξη ασκήθηκε στις εταιρείες «IONIS Development AE», «STAFF SA», «Πλαστικά Ελλάδος ΑΒΕΕ», «Ιντρακόμ Κατασκευές ΑΕΤΕΜΚ» και «Τοξότης». Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων εταιρειών διώκονται και ηθική αυτουργία ως αμέσως ωφελημένες από τα χορηγούμενα δάνεια.

Μετά από τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για να κάτσουν στο εδώλιο τα τραπεζικά στελέχη που προκάλεσαν ζημίες με πράξεις ή παραλείψεις τους, πρέπει να κατηγορηθούν από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εν προκειμένω, για να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη όσοι μοίραζαν μέσω της Attica Bank τα χρήματα των καταθετών και των Ελλήνων φορολογουμένων επιβάλλεται να μηνυθούν απ’ όσους διοικούν σήμερα την τράπεζα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία δινόταν τετράμηνο περιθώριο, που εκπνέει την Τετάρτη και έτσι μπορεί να τη γλιτώσουν όσοι δάνειζαν εταιρείες χωρίς την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ομίλου Καλογρίτσα. Η έδιναν δάνεια σε εταιρείες όπως η Intracom για να συμμετάσχουν στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ακόμα κι ένας αδαής μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας που υπέστη η τράπεζα.

Μόνο από τον όμιλο Καλογρίτσα, η Attica Bank ζημιώθηκε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία ιστορία τραπεζικής παράνοιας. Με θύματα τους καταθέτες της τράπεζας, αλλά και τον ελληνικό λαό επειδή κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ανακεφαλαιοποιήθηκε δύο φορές.

Ο μόνος που διέκρινε τον κίνδυνο της παραγραφής ήταν ο Μάριος Μπαχάς, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου και Νομικός Σύμβουλος της Attica Bank έως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά αν και προσπάθησε να διαφυλάξει τα συμφέροντα τής τράπεζας, η νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Κώστα Μητρόπουλο αποφάσισε στις 27 Νοεμβρίου να μην κατατεθεί έγκληση κατά των υπαιτίων για την κακουργηματική απιστία. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του Μπαχά από την Attica Bank με επίκληση την απόφαση να γίνουν περικοπές εξόδων. Αντί να γίνουν κινήσεις για να διεκδικήσει η τράπεζα τα χρήματα που έχασε και αντί να στραφεί εναντίον όσων τη ζημίωσαν, η απόφαση ήταν για λόγους οικονομίας να απομακρυνθεί ο νομικός σύμβουλος που ζητούσε να προστατευθούν μέτοχοι, καταθέτες και κατ’ επέκταση το πιστωτικό ίδρυμα. Από νομικός σύμβουλος της Attica Bank και προασπιστής των συμφερόντων της, ο Μπαχάς μετατράπηκε σε περιττό, με προφανή λόγο τη συγκάλυψη του σκανδάλου, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας από τις εξελίξεις.

Η «Μ» αποκαλύπτει σήμερα όλη την ποινική δικογραφία που έχει σταλεί από τις 12 Φεβρουαρίου 2020 και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Με υπογραφή της Ελένης Τουλουπάκη να υπογράψει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 252/1222020.

«Προκειμένου να λάβετε γνώση και για τις δικές Σας ενέργειες», υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Το έγκλημα κατά της Attica Bank, όμως, μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Και γι’ αυτό κάποιοι ευθύνονται. Η Δικαιοσύνη, αλλά και η Προανακριτική καλούνται να κινηθούν άμεσα για να αποτρέψουν την παραγραφή του σκανδάλου.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας