22:11 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

BBG: Γιατί η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο δολάριο

BBG: Γιατί η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο δολάριο

Η Φέντεραλ Ριζέρβ (FED) των ΗΠΑ στις προσπάθειές της να σώσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την «ασφυξία»,εξασφαλίζοντας επάρκεια ρευστότητας σε δολάρια, κλόνισε το δολάριο από το θρόνο του.

Τη στιγμή που όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι αποφασισμένες να σώσουν την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας ένα αισιόδοξο κλίμα στα χρηματιστήρια, το δολάριο απέχει από το “πάρτι”.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους – Κάποιοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 308 δις δολάρια

Τους τρεις τελευταίους μήνες η FED διοχέτευσε ρευστότητα τριών τρισ. δολαρίων, φροντίζοντας να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για δολάρια, να προσφέρει στήριγμα στην αμερικανική οικονομία, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του αναπτυσσόμενου κόσμου με δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα.

Με τις τιμές του πετρελαίου να ανακτούν τη δυναμική τους, ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των αναδυομένων αγορών έχει παρέλθει.

Παράλληλα, η «αποστολή» της FED να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη φαίνεται πως έχει στεφθεί με επιτυχία: Στη Wall Street, ο τεχνολογικός Nasdaq είναι σε απόσταση αναπνοής από το να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 έχει σχεδόν ανακτήσει το σύνολο του εδάφους που έχανε από τις αρχές του έτους. Στην αγορά χρέους, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Διαβάστε επίσης:

Τζέφ Μπέζος: Ο κορωνοϊός αύξησε την περιουσία κατά 24 δις δολάρια

Με τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ να αυξάνεται και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του κόσμου, είναι ελάχιστα τα κίνητρα για τους επενδυτές να επενδύσουν σε δολάρια.

Επίσης, η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο δεν βοηθάει την κατάσταση, ούτε η προοπτική βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας στις ΗΠΑ.

Από τη μία, το δολάριο θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγάλο «θύμα» της άνευ προηγουμένου εκστρατείας νομισματικής στήριξης στην οποία έχει επιδοθεί η FED. Από την άλλη, η αδυναμία του αντανακλά την άνοδο των υπολοίπων νομισμάτων, όπως το ευρώ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ –παρότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες- αποτελούν βήματα προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο ενωμένης Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

«Επιτροπή Πισσαρίδη»: Αναλαμβάνει ρόλο στη διαχείριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Επιπλέον, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) θωρακίζει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης –και κυρίως την Ιταλία- από τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μετά την απόφαση για αύξηση του ΡΕΡΡ στο 1,35 τρισ. ευρώ, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει υποχωρήσει αισθητά.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία για να επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, καθώς αποτρέπει το ενδεχόμενο μαζικών κεφαλαιακών εισροών προς το νόμισμα που κυριαρχεί στις διεθνείς συναλλαγές.

Η διολίσθηση του δολαρίου επιτρέπει καις τις αναδυόμενες οικονομίες να «ανασάνουν».

Αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη και για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας