23:39 Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μπόνους αποχώρησης από το Δημόσιο δίνει η Κυβέρνηση

Μπόνους αποχώρησης από το Δημόσιο δίνει η Κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει στοιχεία για απομακρύνσεις από το Δημόσιο, η Κυβέρνηση δίνει κίνητρα και μπόνους σε όσους υπαλλήλους αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εθελούσια έξοδο από το Δημόσιο και να αποχωρήσουν.

Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της Τρόικα, η οποία ζητά απολύσεις εδώ και τώρα και κρατά στα χέρια της τις λίστες με τους αριθμούς εργαζομένων που θέλουν να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και με αυτούς που πρέπει να αποχωρήσουν, πρέπει να προβεί άμεσα σε μαζικές απολύσεις.

Όσον αφορά το πλάνο των απολύσεων έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, άλλοι 1.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2014, άλλοι 4.000 έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, 2.000 ακόμα έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του επόμενου έτους και άλλοι 4.000 έως το τέλος του 2014 για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000.

Ποια είναι τα κίνητρα για την εθελούσια έξοδο

Το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης από το Δημόσιο αναμένεται να αφορά κυρίως εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διαθεσιμότητα και το πρόγραμμα θα αφορά κυρίως στη διευκόλυνση για εξαγορά πλασματικών ετών.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κίνητρα στους υπαλλήλους που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού θα βρεθούν ούτως ή άλλως μπροστά στο φάσμα της εξόδου από το δημόσιο μέσω διαθεσιμότητας. Θα τους προτείνει λοιπόν να βγουν μόνοι εκτός Δημοσίου με ένα μικρό αντίτιμο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο εργάζονται σχεδόν 25.000 υπάλληλοι που είναι άνω των 60 ετών, ενώ ακόμη 170.000 άνω των 50 ετών. Από αυτούς η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι αρκετοί εκείνοι που με την εξαγορά κάποιων ετών θα αποχωρήσουν.

Ωστόσο όλα θα κριθούν από τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την πορεία υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013.

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα in, ο κ. Μανιτάκης επισημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο προγραμματισμός για τη διαθεσιμότητα, παραδεχόμενος πως μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, εντός της εβδομάδας θα «κλειδώσει» η λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», με τους 2.000 υπαλλήλους που αναμένεται να απολυθούν έως το Σεπτέμβριο.

Η λίστα των απολύσεων

• 900 υπάλληλοι από την κατάργηση της ΕΑΣ και την αναδιοργάνωση ΕΑΒ και ΕΛΒΟ

• 500-600 από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ

• 300 από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών

• 200 επίορκοι, κοπανατζήδες και ακατάλληλοι προς εργασία.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας