3:40 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Χάκαραν την Vivartia και πήραν λύτρα σε bitcoin!

Χάκαραν την Vivartia και πήραν λύτρα σε bitcoin!

Μία σημαντική επίθεση έκαναν χάκερ στο λογισμικό σύστημα της Vivartia με αποτέλεσμα να κρατούν “αιχμάλωτη” την εταιρεία και να λάβουν ως λύτρα 75.000 ευρώ σε bitcoin.

Το περιστατικό της κυβερνοεπίθεσης συνέβη πριν από μερικές ημέρες. Οι εργαζόμενοι στα κεντρικά της Vivartia, μιας ισχυρής ελληνικής εταιρείας του ομίλου MIG και στην οποία ανήκουν – μεταξύ άλλων – η ΔΕΛΤΑ, τα Everest και τα Goody’s, πήγαν το πρωί να ανοίξουν τους υπολογιστές τους αλλά εμφανίστηκε μια μαύρη οθόνη, στην οποία δέσποζε η λέξη «password» μαζί με ένα ερωτηματικό.

Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή κάλεσε ομάδα ειδικών από τη (θυγατρική της) SingularLogic, ενώ έσπευσαν και αυθεντίες στην κυβερνοασφάλεια, ειδικοί επιστήμονες, εταιρείες προστασίας δεδομένων, κλπ.

Γρήγορα οι ειδικοί εντόπισαν την κερκόπορτα που επέτρεψε την παραβίαση του συστήματος: σε κάποιες από τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις της Vivartia που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, αλλά μάλλον σε κάποιες αποθήκες) λειτουργούσαν κάποια «ξεχασμένα» κομπιούτερ με παλαιό λειτουργικό σύστημα Windows ΧΡ.

Το 2014 η Μicrosoft είχε ανακοινώσει ότι σταματά πλέον να υποστηρίζει κομπιούτερ με Windows ΧΡ, ενώ το 2017 διέκοψαν την υποστήριξη των Windows ΧΡ και τα προγράμματα περιήγησης (browser), όπως τα Firefox και Chrome.

Κάποιος εργαζόμενος, που χειριζόταν αυτά τα απαρχαιωμένα κομπιούτερ, είχε απαντήσει σε ένα από τα συνηθισμένα μηνύματα για μια δήθεν ξεχασμένη κληρονομιά 1-2 εκατ. ευρώ, ή για κάποια εντυπωσιακή καλλονή, που ξαφνικά θέλει να τον συναντήσει, και το κακό έγινε.

πηγή: Πρώτο Θέμα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας