5:36 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Χρ. Δήμας: Η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ σε επιστήμη και τεχνολογία αναβαθμίζει τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών

Χρ. Δήμας: Η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ σε επιστήμη και τεχνολογία αναβαθμίζει τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών

Η Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ στην επιστήμη και την τεχνολογία αναβαθμίζει τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας σε δήλωσή του με αφορμή την κύρωση, από τη Βουλή, της διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο υφυπουργός δήλωσε: «Η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ στην επιστήμη και την τεχνολογία, αναβαθμίζει τηνστρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών. Η Ελλάδα ναι μεν είχε από το 1980 διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία, ήταν όμως ανενεργή και έχριζε επικαιροποίησης. Στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2019, έθεσα αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το χειμώνα του 2019 στην Ουάσιγκτον, με τον τότε επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, κ. Michael Kratsios και στo Μέριλαντ με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (N.S.F) διαπιστώσαμε πως υπήρχε η θέληση και από τις δυο πλευρές να ολοκληρώσουμε την συμφωνία. Έτσι, λοιπόν, υπεγράφη η Συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Θεσσαλονίκη, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Σήμερα η Βουλή κύρωσε τη Συμφωνία και συνεπώς έγινε το τελευταίο βήμα της διαδικασίας ανοίγοντας νέους δρόμους για την έρευνα και την καινοτομία».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο χώρες καθιερώνουν μια επίσημη βάση συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που ενισχύει την διεξαγωγή συνεργατικών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ενθαρρύνει περαιτέρω την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παύλος Χρηστίδης: Ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος με υπογραφή της ΝΔ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας