More

  Χρυσή Αυγή: Έφεση από τον Εισαγγελέα για μεγαλύτερες ποινές για το διευθυντήριο

  Εισαγγελέα

  Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος ώστε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα δικάσει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων) να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερες ποινές στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτό καθώς, ο εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλλος άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

  Η έφεση αφορά στο σκέλος εκείνο της απόφασης για τις καθείρξεις που επιβλήθηκαν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Ματθαιόπουλος, Γερμενής Παπας και Παναγιώταρος). Επίσης, έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα και κατά τους σκέλους εκείνου της ιστορικής απόφασης που αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.

  Δεν ασκήθηκε έφεση για τους καταδικασθέντες για τη δολοφονία Φύσσα

  Αντίθετα, ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση όσον αφορά στους καταδικασθέντες ως συνεργούς στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης έφεση δεν ασκήθηκε για όσους καταδικάστηκαν για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση.

  Επιπλέον, δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν μπορούσε βάση των στοιχείων να δικαιολογηθεί η έφεση.

  Τι θα γίνει με το διευθυντήριο

  Τώρα, σε ό,τι αφορά στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έκρινε πως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε τη δυνατότητα να τους επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές.

  Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για επιβολή μεγαλύτερων ποινών στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο.

  Ως εκ τούτου για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών στο καθένα από τους επτά καταδικασθέντες, η ποινή που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη.

  Τι αναφέρει ο εισαγγελέας

  Ενδεικτικά για τους επτά καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, Ν. Μιχαλολιάκο κ.λπ. ο εισαγγελέας αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, στην έφεση: «Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ) αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. ….».

  Σε ό,τι αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλλιεργάτη, ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να αναφέρει τα εξής: Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

  Τέλος, ο εισαγγελέας σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Χρυσή Αυγή: Πόσο θα μείνει στη φυλακή το “Διευθυντήριο”

   

  Χρυσή Αυγή: Στις φυλακές Δομοκού η «εγκληματική οργάνωση» – Τι παίζει με τον Λαγό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κρήτη: Αεροδιακομική με C-130 στην Αθήνα και το ΚΑΤ για τον νεαρό που το χέρι του πιάστηκε σε μηχάνημα

  Στο ΚΑΤ στην Αθήνα μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή ο 26χρονος εργαζόμενος που «πιάστηκε» το χέρι του σε μηχάνημα την ώρα που εργαζόταν σε αρτοπαρασκευαστήριο. Σύμφωνα με...

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Η τράπεζα πουλούσε… τρέλα

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων κυκλοφορεί με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! Διαβάστε αυτό το Σαββατοκύριακο στην «ΜΠΑΜ»: Υπόθεση χρυσές θυρίδες:...

  Στο σφυρί η βίλα Ψυχάρη στο Παλαιό Ψυχικό λόγω χρεών

  Την ερχόμενη Τετάρτη εκπλειστηριάζεται το εντυπωσιακό ακίνητο στο Ψυχικό λόγω χρεών του γιου του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη. Η υπερπολυτελής κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό αγοράστηκε...

  Λάρισα: Δικογραφία σε βάρος ατόμου για πρόκληση φθορών σε μνημείο και στον περίβολο της Ισραηλιτικής Κοινότητας

  Δικογραφία σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση ασφάλειας Λάρισας, σε βάρος ενός ατόμου για πρόκληση φθορών σε μνημείο και στον περίβολο της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη...

  Λαμία: Διασωληνώθηκε 41χρονη μητέρα τριών παιδιών με κορωνοϊό

  Μία νέα γυναίκα 41 ετών από τη Λαμία που νοσηλευόταν στο Πέτρινο κτίριο διασωληνώθηκε και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Λαμίας. Η...