4:30 Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Cumhuriyet: Νέες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά – Έχει μετατραπεί σε πανηγύρι

Cumhuriyet: Νέες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά – Έχει μετατραπεί σε πανηγύρι

Νέες καταστροφές στην Αγία Σοφιά την οποία ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει σε τζαμί καταγγέλλουν ξεναγοί στον τουρκικό Τύπο.

Το θέμα επαναφέρει με δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet να κάνει λόγο για συνέχεια των καταστροφών στην Αγιά Σοφιά, από τότε που από μουσείο μετατράπηκε σε τζαμί, φιλοξενώντας δηλώσεις της ξεναγού Οζλέμ Καμπασακάλ.

Η Καμπασακάλ δήλωσε ότι τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία από το βαρύ μηχάνημα που «χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των μαρμάρων».

«Μπορεί τα μηχανήματα X-ray στη είσοδο του μνημείου, που δεν λειτουργούσαν από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, να ενεργοποιήθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες και οι υπεύθυνοι να εξακολουθούν να προειδοποιούν τις γυναίκες που εισέρχονται δίχως μαντίλα, καθώς και όσους επιχειρούν την είσοδο με απρεπή ενδυμασία, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει μέριμνα για την ουσιαστική προστασία του μνημείου» σημειώνει το δημοσίευμα για την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet «είναι ορατό πως τα μάρμαρα που ήταν ήδη σπασμένα σε κάποια σημεία και βρίσκονται στην αυτοκρατορική διαδρομή στην πόρτα εξόδου, έχουν και σε άλλα σημεία σπάσει».

Η Καμπασακάλ δεν διστάζει να δηλώσει στην Cumhuriyet πως «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

Διαβάστε επίσης

Νέα πρόκληση Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Aποκαταστήσαμε την αρχική της ταυτότητα, κλείσαμε μια πληγή

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας