0:48 Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Δ. Σαρηγιάννης: “Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης – Θα επιβραδύνει την πορεία αποκλιμάκωσης”

Δ. Σαρηγιάννης: “Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης – Θα επιβραδύνει την πορεία αποκλιμάκωσης”

“Θεωρώ πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης, με την έννοια ότι το άνοιγμα αυτό μπορεί να επιβραδύνει λίγο την πορεία αποκλιμάκωσης τους επιδημιολογικού φορτίου” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ. Όπως επισήμανε “Καλό θα ήταν να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο αποσυμπίεσης του συστήματος, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία (10 Μαΐου) και εκεί είναι και η ένστασή μου, ότι με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να δούμε μια αναζωπύρωση προς τα τέλη Μαΐου”. Στο θέμα της μείωσης των περιστατικών νοσηλείας ηλικιωμένων στις ΜΕΘ, λόγω εμβολιαστικής κάλυψης αναφέρθηκε ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας στο “Αττικό” νοσοκομείο.

” Είμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης, όσον αφορά στην επικράτεια και στην Αττική ενώ η Θεσσαλονίκη είναι στα όρια της αποκλιμάκωσης και θεωρώ ότι θα πάμε σε μια ήπια αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες” ενημέρωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης, στις 3 Μαΐου, επισήμανε ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων λίγες ημέρες αργότερα αυξάνει τις πιθανότητες για αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου.

“Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το άνοιγμα αυτό θα δημιουργήσει μια περαιτέρω πίεση και πρέπει κάπως να την απορροφήσουμε, έτσι ώστε όταν ανοίξουν τα σχολεία να είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση” επισήμανε και ανέφερε πως “ο εμβολιασμός των νέων θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στην πανδημία”.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής ” Όλα εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών και την ευρεία χρήση των self tests στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού” και ενημέρωσε ότι “Σοβαρές μελέτες έχουν καταδείξει πως εάν έχει εμβολιαστεί σε μια χώρα το 50% του πληθυσμού έστω και με μια δόση του εμβολίου αυτό δυσχεραίνει την διασπορά του κορονοϊού”. “Η χρήση των self tests είναι πολύ σημαντική ως συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια” τόνισε.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ηρακλής Τσαγκάρης, ακόμη και αυτό το μέτριο ποσοστό των ηλικιωμένων, που έχουν εμβολιαστεί έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των περιστατικών εκείνων που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. “Δεν βλέπουμε τους 70άρηδες και τους 80άρηδες με την ίδια συχνότητα που τους βλέπαμε παλαιότερα” ανέφερε και ανέδειξε το γεγονός πως το όφελος από τον εμβολιασμό του πληθυσμού υπερτερεί ξεκάθαρα των όποιων θεωρητικών και απειροελάχιστων σε ποσοστό κινδύνων για ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί καθώς έχει εμβολιαστεί, μόλις το 61% των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. “Υπάρχει το θέμα της ελλιπούς συμμόρφωσης” είπε ο κ. Τσαγκάρης.

Πηγή: ΕΡΤ

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κορωνοϊός: Παραμένει στην κορυφή των κρουσμάτων ο νομός Ιωαννίνων

Πάσχα 2021 & lockdown: Μεγάλη εβδομάδα με μπλόκα στις εθνικές οδούς, επιτήρηση από drones και τσουχτερές “λυπητερές”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας