5:19 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Δευτέρα 4 Μαΐου: Πότε και που φοράμε μάσκα - τι αποστάσεις τηρούμε ανά περίπτωση

Δευτέρα 4 Μαΐου: Πότε και που φοράμε μάσκα - τι αποστάσεις τηρούμε ανά περίπτωση

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε τις βασικές οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται από την Δευτέρα 4 Μαΐου που αρχίζει η επιστροφή στην νέα κανονικότητα.  Οι οδηγίες του υπουργείου και της Υγειονομικής Επιτροπής εκδόθηκαν σε πίνακες και έχουν να κάνουν γενικά με τους κανόνες υγιεινής, με την χρήση μάσκας, πότε την φοράμε υποχρεωτικά, πότε συνίσταται και πότε δεν χρειάζεται.  Επίσης περιλαμβάνουν τις οδηγίες για την σωστή χρησιμοποίηση τους και την απόρριψη τους.

Στους πίνακες αυτούς περιλαμβάνονται πέρα από την υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, σε όλους τους χώρους όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, σχολεία, γραφεία κλπ.


Σχετικά άρθρα: Βίντεο: Φτιάξτε υφασμάτινη μάσκα σε 45 δευτερόλεπτα


Οι παρατηρήσεις του καθηγητού Σωτήρη Τσιόδρα

Σχετικά με την νέα καμπάνια του υπουργείου υγείας για την σωστή χρήση της μάσκας ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εκπρόσωπος υπουργείου υγείας τονίζει ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε τα χέρια καθαρά άρα πρέπει να έχουμε πάντα ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό στην τσέπη πρέπει να τοποθετείται και να φέρεται σωστά να απορρίπτεται σωστά εφόσον είναι μίας χρήσης και να μην την αγγίξουμε ποτέ από το μπροστινό τμήμα αλλά μόνο από τα πλευρικά λάστιχα. Επίσης ότι πρέπει να καλύπτει το στόμα και την μύτη.

Και αν είναι μάσκα που έχει συρματάκι στο πάνω μέρος και το κάτω να τοποθετείται σωστά στη μύτη ώστε να μην θαμπώνουν τα γυαλιά στους ανθρώπους που φοράνε γυαλιά οράσεως η ηλίου

Τέλος ο καθηγητής κύριος Τσιόδρας θυμίζει ότι οι μάσκες άνθρακα με βαλβίδα είναι αποκλειστικά και μόνο για την χρήση σε υγειονομικούς και είναι πολύ λάθος να την χρησιμοποιούν οι πολίτες

Οι οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής

Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα.  Στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εστίασης, νοσοκομεία και κομμωτήρια, ενώ για το κοινό είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανελκυστήρες και νοσοκομεία.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν εργάζονται σε σούπερ μάρκετ χώρους εστίασης χώρους διαχείρισης μη τυποποημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) και σε όσους εργάζονται σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς). Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ιατρεία κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Αναλυτικά οι οδηγίες Δημόσιας Υγείας που εγκρίθηκαν από την Υγειονομική Επιτροπή

Μέτρα Δημόσιας Υγείας

μάσκα

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας

μάσκα μάσκα μάσκα μάσκα μάσκα μάσκα μάσκα μάσκα μάσκα

Οδηγίες κατασκευής για υφασμάτινη μάσκα

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

• Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες, βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.
• Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν: α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

ΠΡΟΣΟΧΗ: “Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια”.

Διαδικασία για να φτιάξετε υφασμάτινη μάσκα στο σπίτι

• Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.
• Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cm και γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm (για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.
• Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
• Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.
Προσοχή για τη μάσκα
Θυμηθείτε! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου, που τη φορά !!!
• Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.
• Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.
• Απορρίψτε την μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.
• Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας