11:25 Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δεκάδες Έλληνες γιατροί κάθε χρόνο στα δικαστήρια για ιατρικά λάθη

Δεκάδες Έλληνες γιατροί κάθε χρόνο στα δικαστήρια για ιατρικά λάθη

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας.

Οι πέντε πρώτες ειδικότητες ιατρικής με τις περισσότερες καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα, ειναι Γυναικολογία, Γενική Χειρουργική, Αναισθησιολογία, Επείγουσα Ιατρική και Ακτινολογία. Από την πλευρά τους, οι γιατροί για να μειώσουν τον κίνδυνο, στην πλειονότητά τους (9 στους 10) δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης.

Τα στοιχεία αυτά, ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιηθηκε χθες στην Αθηνα με θέμα «Ιατρική Ευθύνη: Από τη νομική θεωρία στην ιατρική πρακτική», από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη». Τονισε επίσης την ανάγκη της ιατρικής κοινότητας «να βρεθεί μία λύση ώστε το ιατρικό προσωπικό, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, να μην βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων με αβάσιμες κατηγορίες».

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Όπως είπε, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία περιορίζεται η αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID λόγω της επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Σημείωσε μάλιστα ότι το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθεί από την αρχή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ.Κώστας Τσιάρας καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός ιατρών από όλη τη χώρα, στελέχη του Δικαστικού Σώματος και εκπρόσωποι διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη για συνεχείς μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6 πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζετε οι ασθενείς  με ψωρίαση

Πλεύρης: Δεν ιδιωτικοποιείται η ογκολογική μονάδα Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ”


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 10.170 γιατρούς και παρουσιάσθηκε στην ημερίδα, ο ιατρικός κόσμος βιώνει δύσκολες καταστάσεις και νοιώθει απροστάτευτος καθώς:

-Το 60% δήλωσε ότι είχε ενοχληθεί από τις «γνώσεις» των ασθενών μέσω διαδικτύου.
-Το 54% είχε χαμηλό ηθικό
-Το 49% υπέφερε από σύνδρομο κόπωσης
-Το 49% δεν ήθελε τα παιδιά του να γίνουν γιατροί και
-Το 48% ήθελε να βγει άμεσα στη σύνταξη.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και παρουσιάσθηκε στην ημερίδα έδειξε ότι το 77% των ιατρών πιστεύει ότι η ουσιαστική μεταρρύθμιση σε θέματα ιατρικής ευθύνης, θα θέσει φραγμό στην άσκηση της αμυντικής ιατρικής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν τον γιατρό, μειώνουν αισθητά την παραγγελία ακτινογραφιών και άλλων εξετάσεων.

Δικαστές και νομικοί επισήμαναν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των πραγματογνωμόνων σε δίκες που αφορούν ιατρικά σφάλματα, με τη δημιουργία Προδικαστικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργήσει ανασχετικά σε αβάσιμες δικαστικές προσφυγές.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε οι γιατροί να μην εξουθενώνονται εργασιακά και καθίστανται ευάλωτοι σε ιατρικά σφάλματα αλλα και η ανάγκη δημιουργίας ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να αποτελούν οδηγό στην ιατρική πρακτική και μέτρο αποτίμησης σε περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής της ΝΔ και Πνευμονολόγος κ.Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Παθολόγος κ.Σάκης Παπαδόπουλος.

Τα θέματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ήταν μεταξύ άλλων:
-Η Ιατρική ευθύνη από ποινικής πλευράς
-Η αποζημίωση σε περίπτωση ιατρικής ευθύνης
-Τι αντιλαμβάνεται ο μάχιμος γιατρός ως αμέλεια και σφάλμα
-Πειθαρχικές ευθύνες σε περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας