9:12 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Die Linke: "Πολεμοχαρής δεσπότης" ο Ερντογάν - Επιφυλακτικά όλα τα κόμματα στην Γερμανία απέναντι του

Die Linke: "Πολεμοχαρής δεσπότης" ο Ερντογάν - Επιφυλακτικά όλα τα κόμματα στην Γερμανία απέναντι του

Τα Γερμανικά κόμματα ζητούν να τεθούν σαφείς προϋποθέσεις και είναι επιφυλακτικά σε νέες ενδεχομένως παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία στο προσφυγικό εξ αιτίας των όσων συμβαίνουν στον Έβρο.  Το μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ, ακόμη και από το κόμμα της (CDU) είναι σαφές, και απηχεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δήλωσε στη σημερινή (Δευτέρα) Welt ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα αναμένει ότι πρώτα θα συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες η αποκλιμάκωση της κατάστασης στα (ευρωπαϊκά) σύνορα πριν συζητηθούν άλλα θέματα. «Η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θέμα της συμμόρφωσής της στη συμφωνία για τους πρόσφυγες ώστε να εμποδίζει την παράνομη διέλευση των (ευρωπαϊκών) συνόρων», είπε. Εκτός τούτου ζήτησε «να ορισθεί ένας ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συντονίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».

Η συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, υποστήριξε μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό / προσφυγικό χωρίς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Η διαπραγμάτευση με αυτόν τον πολεμοχαρή δεσπότη για τη διευθέτηση του προσφυγικού αντίκειται σε όλα τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά πρότυπα», δήλωσε. «Αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για τη χρηματοδότηση πρέπει τελικά να βρει μια βιώσιμη πανευρωπαϊκή λύση για την εξασφάλιση δίκαιων διαδικασιών ασύλου και υποδοχής προσφύγων. Εάν αυτό επιτύχει, η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να εκβιάζεται από δεσπότες με τον τρόπο αυτό».

«Στο ζήτημα των προσφύγων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία προσφέρει και έχει προσφέρει πολλά», δήλωσε μεν ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλά, πρόσθεσε, σε τελευταία ανάλυση και η ΕΕ πληρώνει επίσης δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσει (η Τουρκία) τη φιλοξενία των προσφύγων. Αυτή τη φιλοξενία πρέπει η Τουρκία να συνεχίσει να την παρέχει. Ο πυρήνας της συμφωνίας πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι «είναι επιθυμητή η βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ωστόσο, ζητήματα όπως η παροχή βίζας και η περαιτέρω εξέλιξη της Τελωνειακής Ένωσης πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν χωριστά από τα σημερινά πολιτικά ζητήματα. Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει καταρχάς να αποφασίσει εάν ο προτιμώμενος πολιτικός εταίρος της είναι η ΕΕ ή η Ρωσία. Η Τουρκία δεν μπορεί να μπορεί να πατά σε δύο βάρκες (σ.σ χορεύει ταυτόχρονα σε δύο γάμους)».

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απέστειλε στο μεταξύ η Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή για τις προσπάθειες χιλιάδων μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

πηγή: AMΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας