4:18 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Διεθνής ξεφτίλα: Παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κλουβιά, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Διεθνής ξεφτίλα: Παιδιά με ειδικές ανάγκες σε κλουβιά, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Συγκλονιστικές εικόνες από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα Λεχαινά, κάνουν το γύρω του κόσμου μέσα από ρεπορτάζ του BBC, με το όνομα της χώρας μας να ακούγεται για άλλη μία φορά, για κακό λόγο.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει στο άρθρο του το BBC, στους χώρους του κέντρου υπάρχουν ξύλινα κλουβιά, στα οποία «ζουν» μικρά παιδιά, ενώ το προσωπικό του κέντρου δηλώνει ότι θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο!

1

Όπως δήλωσε στο ΒΒC νοσοκόμα που εργάστηκε εκεί, τα ξύλινα κλουβιά κατασκευάστηκαν για να μπορούν να είναι ασφαλή τα παιδιά, καθώς το λιγοστό προσωπικό δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια όλων.

Όταν αναφερόμαστε σε «λιγοστό προσωπικό» μιλάμε για μόνο μία νοσοκόμα και ένα βοηθό ανά όροφο, για περισσότερο από 20 άτομα, ενώ στο κέντρο δεν υπάρχει και κανένας μόνιμος γιατρός!

Αν, δηλαδή, για τον οποιονδήποτε λόγο, κάποιο από τα παιδιά χρειαστεί να πάει σε νοσοκομείο, το συνοδεύει μία από τις νοσοκόμες, και στη θέση της μένει μόνο ένα άτομο για να προσέχει τα υπόλοιπα παιδιά του ορόφου!

3

Συνολικά, το προσωπικό του κέντρου φτάνει μόλις τα 6 άτομα, τα οποία έχουν στην επίβλεψή τους περισσότερα από 65 άτομα που διαμένουν στο κέντρο!

Ως εκ τούτου, και όπως επισημαίνει η νοσοκόμα που είχε εργαστεί στο κέντρο, η κατασκευή των κλουβιών ήταν απαραίτητη: «Παλέψαμε για να κατασκευαστούν αυτά τα κρεβάτια-κλουβιά για να δώσουν στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από τα κλουβιά, ήταν μόνιμα δεμένα με τα χέρια και τα πόδια τους στα κρεβάτια τους», ενώ συμπληρώνει πως «Τα παιδιά έχουν συνηθίσει πια τα κλουβιά. Τους αρέσει…»!

Και εάν μέχρι στιγμή δεν έχετε βγει από τα ρούχα σας με αυτά που βλέπετε, να προσθέσουμε πως η ντροπιαστική αυτή κατάσταση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά πριν από 5 χρόνια, όμως από τότε, δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα.

Όπως αναφέρει μέλος ομάδας ευρωπαίων εθελοντών οι οποίοι είχαν περάσει τότε κάποιους μήνες στο κέντρο: «Από την πρώτη μέρα μου εκεί, ήμουν εντελώς σοκαρισμένος… δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έχουμε αυτή την κατάσταση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι το προσωπικό συμπεριφέρονταν σαν να ήταν κανονική».

Οι εθελοντές τότε είχαν κινητοποιηθεί στέλνοντας σχετικό έγγραφο σε πολιτικούς, αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπου τους ενημέρωναν για την κατάσταση και ζητούσαν τη βοήθειά τους. Περιστασιακά έλαβαν… ευχαριστήριες απαντήσεις για το ηλεκτρονικό μήνυμά τους, χωρίς όμως κανείς να δίνει κάποια υπόσχεση ότι θα μεριμνήσει για το θέμα.

Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ανέφερε ότι τα κλουβιά και οποιεσδήποτε πρακτικές έχουν να κάνουν με μακροχρόνιους περιορισμούς «είναι σαφώς παράνομο και είναι σε αντίθεση με την υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και ως εκ τούτου είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση.

2

Δυστυχώς, όμως, οι όποιες αλλαγές έγιναν είναι καθαρά επιφανειακές, αφού απλώς προσέθεσαν λίγο χρόνια στις αυτοσχέδιες φυλακές εντός του κέντρου.

Όμως, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια οι μόνες αλλαγές είναι επιφανειακές.

Όπως σημειώνει στο BBC η νέα διευθύντρια του κέντρου, Τζίνα Τσουκαλά, η οποία δεν έχει πληρωθεί για σχεδόν ένα χρόνο, «προφανώς, δεν πρέπει να έχουμε κλουβιά εδώ αλλά είναι αδύνατο για εμάς να συνεχίσουμε χωρίς αυτά, όταν έχουμε τόσο λίγο προσωπικό».

«Ορισμένα από τα παιδιά έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις ή είναι εριστικά και έτσι με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ξύλινα χωρίσματα. Αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», εξηγεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του BBC, στην Ηλεία υπάρχει κέντρο ειδικά διαμορφωμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να το στελεχώσει. Το κέντρο είναι πλήρες, με πισίνα, φυσιοθεραπεία και εγκαταστάσεις λογοθεραπείας, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό των διαμερισμάτων για ημι-ανεξάρτητη διαβίωση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το κέντρο χτίστηκε με κονδύλια της ΕΕ, αλλά σήμερα είναι αχρησιμοποίητο, καθώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να το στελεχώσει με προσωπικό!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας