Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Διπλωματικός «πυρετός» για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα όσον αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι τα «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας-Λιβύης συνδέονται άμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις αποφάσεις για κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ με αιχμή και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μνημόνια τα οποία για κάποιους αναλυτές ενδέχεται να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι των διενέξεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.

Τα «μνημόνια κατανόησης» που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ Σάραζ συμβάλλουν καθοριστικά στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.

Η απάντηση της Αθήνας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ερωτώμενος από δημοσιογράφους σχετικά με τη συμφωνία, χαρακτήρισε «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» εξήγησε.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, τόνισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Πηγή: newsbomb.gr

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ