3:47 Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Δολοφονία Φλόιντ: Ο ρατσιστικός σχολιασμός των διαδηλώσεων από την αμερικανική τηλεόραση- Ποιος ευθύνεται για τις λεηλασίες

Δολοφονία Φλόιντ: Ο ρατσιστικός σχολιασμός των διαδηλώσεων από την αμερικανική τηλεόραση- Ποιος ευθύνεται για τις λεηλασίες

Ένα κύμα οργής έχει ξεσπάσει σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής με τους πολίτες να προβαίνουν σε καθημερινές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού, με αφορμή την δολοφονία του αφροαμερικανού πολίτη Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στην Μινεάπολη της Μινεσότα, όταν κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του, τέσσερις αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν στο έδαφος γονατίζοντας πάνω του, με τον τέταρτο, τον Ντέρεκ Σόβιν, να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ για 9 λεπτά, προκαλώντας του ασφυξία.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Ασφυξία» λέει ο ιατροδικαστής αντίθετα με την επίσημη έκθεση της αστυνομίας

Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες ακόμα και αστυνομικοί, έχουν προκαλέσει, μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων διαδηλωτών από την σύγκρουσή τους με αστυνομικούς, την συλλήψη και τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων, την απαγόρευση κυκλοφορίες σε πάνω από 25 πολιτείες και την καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Όμως σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Reuters και το ινστιτούτο Ipsos, to 63% των Αμερικανών πολιτών συμφωνεί και καταλαβαίνει τον λόγο των διαδηλώσεων.

Έχει παρατηρηθεί όμως μια διαφορά στον τρόπο που καλύπτουν τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως η τηλεόραση, τις διαδηλώσεις που γίνονται από την μαύρη κοινότητα συγκριτικά με τις ταραχές και τα επεισόδια που δημιουργούν λευκοί πολίτες.

Η Αμερικανική τηλεόραση χρησιμοποιεί λέξεις όπως «οι κακοί άνθρωποι», «παρανομία και λεηλασίες», «άγρια ζώα», «εγκληματίες και αλήτες» για να περιγράψει διαδηλώσεις της μαύρης κοινότητας και αναρωτιέται «Δεν είναι αυτές οι σωστές λέξεις;».

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Νέο βίντεο – Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό

Όμως, όταν λευκοί πολίτες βγαίνουν στους δρόμους επειδή έχασε η ομάδα τους  και καταστρέφουν ιδιωτική και δημόσια περιουσία, πετούν δακρυγόνα σε αστυνομικούς, τραυματίζουν αθώους περαστικούς και βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και σε ολόκληρη την πόλη, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν λέξεις όπως «νέοι άνθρωποι», «οι φαν της Αγγλίας», «χαζά πράγματα», «χορεύουν σε αναποδογηρισμένα αμάξια», «μερικοί – μπορεί- να βγήκαν λίγο εκτός ελέγχου», «παθιασμένοι φαν» για να περιγράψουν τα σκηνικά των επεισοδίων και δικαιολογούν την συμπεριφορά τους υποστηρίζοντας πως «είναι τόσο δύσκολο να χάνεις και αυτή είναι δυστυχώς η άσχημη πλευρά του αθλητισμού».

Αντιθέτως, οι διαδηλώσεις για την μακροχρόνια αστυνομική βία και τον ρατσισμό 400 χρόνων προς τους μαύρους πολίτες που χάνουν την ζωή τους καθημερινά, δεν μπορούν να συγκριθούν με τον πόνο της ήττας ενός πρωταθλήματος.

Μερικές φορές δεν αποκαλούν τις ταραχές και τα επεισόδια των λευκών με το όνομά τους αλλά με ευφημισμούς όπως «παιχνίδι κολλεγιόπαιδων με αστυνομικούς», «πάρτι που πήγε στραβά», «οι ταραξίες προχώρησαν σε φιλονικίες»…

Το περίεργο είναι ότι σε επεισόδια λευκών όπου έγιναν 170 συλλήψεις και σημειώθηκαν 9 νεκροί, δεν τα αποκάλεσαν “επεισόδια”, ενώ στις διαδηλώσεις της Βαλτιμόρης από μαύρους πολίτες, στις οποίες δεν σημειώθηκε κανένας νεκρός, την κατονόμασαν “εξέγερση”.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Στο έδαφος με τα χέρια στην πλάτη για 9′ οι διαδηλωτές στο Κολοράντο

Όσο για την αστυνομική παρουσία, στις διαδηλώσεις των μαύρων δεν φαίνεται ποτέ να είναι αρκετή, παρόλο που οι αστυνομικοί έρχονται με στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ πολλές φορές ενισχύονται από την εθνοφρουρά, όπως συμβαίνει στις διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών.

«Οι αστυνομικοί δεν φαίνεται να κάνουν τίποτα. Αν δεν αντιδρούν οι αστυνομικοί μπορεί κάποιος να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει», σχολιάζουν στα δελτία ειδήσεων οι δημοσιογράφοι, προάγοντας έτσι την αχρείαστη αστυνομική βία στις διαδηλώσεις.

Αντιθέτως, στα επειδόσια που διαδραματίζονται από τους λευκούς οπαδούς, οι αστυνομικοί όντως κάθονται στην άκρη και δεν κάνουν τίποτα. Μάλιστα αυτό το λένε σε κάμερες οι ίδιοι οι οπαδοί που προκαλούν τις ταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Φλέγονται» οι ΗΠΑ – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις μετά τις διαδηλώσεις

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς θα φαίνονταν οι εξεγέρσεις των λευκών αν σχολιάζονταν με τον ίδιο τρόπο που σχολιάζονται οι διαδηλώσεις των μαύρων πολιτών.

https://www.instagram.com/p/CA9iOPgnp-D/?fbclid=IwAR0fm3p03eehSwFVu1Imh1S1vBvlsUeyClpeeX8oqzYeB3XegdqQK0H0ncA

Διαβάστε επίσης:

Οι διαδηλωτές πνίγηκαν στα δακρυγόνα για να φωτογραφηθεί ο Τραμπ με την Βίβλο

Η αστυνομία επιτίθεται σε δημοσιογράφους

Περιέργως, ακόμα θεωρούνται απειλή οι διαδηλωτές και όχι οι αστυνομικοί παρά τα δεκάδες βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν δημοσιογράφους, να τους επιτίθενται με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού και να τους σπρώχνουν στο έδαφος μπροστά σε κάμερες, παρόλο που τους φωνάζουν «είμαστε τα μίντια».

 

 

Ποιοι είναι πίσω από τις λεηλασίες στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Φλόιντ;

Οι περισσότερες διαδηλώσεις σε πολλές πολιτείες της Αμερικής ήταν ειρηνικές χωρίς επεισόδια και λεηλασίες, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο.

https://www.instagram.com/p/CA4ACfrsbbX/?fbclid=IwAR11ry_1eI5oXe5cM-ofVJJOUZmnqXCZPlUVq643UGzIfrxdHqp1lYk7uZU

 

Όμως σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, ΜΜΕ που υπήρξαν στις διαδηλώσεις και αναφορές της αστυνομίας από τις προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν, οι περισσότεροι βανδαλισμοί έχουν γίνει από λευκούς πολίτες που δεν βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και να υποστηρίξουν τον αγώνα δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Φλόιντ: Το 63% των ΗΠΑ εναντίον του Τραμπ για την αντίδρασή του στις διαδηλώσεις

Μάλιστα, έχουν βιντεοσκοπηθεί και αστυνομικοί να καταστρέφουν βιτρίνα καταστήματος!

https://www.instagram.com/p/CA39H2Tg0xG/?fbclid=IwAR27y_7MYmYp5M_1LSlMA1y83QXysVht89uP_s9CYKwVk5FQbtvkYQjuRFc

 

Μια κάτοικος της Νέας Υόρκης, η Ντεζιρέ Μπαρνς, ξέσπασε μπροστά στην κάμερα για τους ταραξίες που κλέβουν και καταστρέφουν τις περιουσίες και τις γειτονιές των υποβαθμισμένων περιοχών της Νέας Υόρκης.

https://twitter.com/Joshuajered/status/1266584107087130624

 

Απευθυνόμενη σε αυτούς λέει «Πάτε να δουλέψετε και σταματήστε να βγάζετε λεφτά από τον δικό μας γ@@@νο πόνο».

 

«Αν θεωρείτε ότι έτσι διαμαρτύρεστε σκεφτείτε πώς είναι να είσαι μια μαύρη γυναίκα σε αυτήν περιοχή, που πρέπει να περπατήσει μέχρι την δουλειά της γιατί καταστρέψατε τις στάσεις λεωφορείων».

«Βλέπετε κάποια μεγάλη εταιρεία εδώ; Έρχεστε και σπάτε και καίτε το Χάρλεμ;», λέει η Ντεζιρέ και τους παροτρύνει να αφήσουν την βία και να λύσουν το θέμα στις κάλπες, τον Νοέμβριο.

https://www.facebook.com/NowThisPolitics/videos/1209961062679819/?v=1209961062679819

 

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Φλόιντ: Συγκινούν οι αστυνομικοί που αγκαλιάζουν και γονατίζουν μπροστά στους διαδηλωτές

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας