12:24 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Εφικτή η μεταμόσχευση κεφαλιού σύμφωνα με τους επιστήμονες

Εφικτή η μεταμόσχευση κεφαλιού σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ένα επιστημονικό άλμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ανακοινώθηκε πρόσφατα από Ιταλούς ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, οι οποίοι δήλωσαν ότι ξεπεράστηκαν οι τεχνικές δυσκολίες και μία μεταμόσχευση κεφαλιού είναι πλέον εφικτή.

Ο δρ. Σέρτζιο Καναβέρο και η ομάδα του από το Advanced Neuromodulation Group στο Τορίνο περιγράφουν στο επιστημονικό περιοδικό τη μέθοδο HEAVEN/GEMINI (Head Anastomosis Venture with Cord Fusion) η οποία θεωρητικά εξαλείφει το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταμόσχευσης κεφαλιού, τη δυνατότητα επικόλλησης των σπονδύλων του αυχένα στο σώμα του δότη.

Όπως εξηγεί ο δρ. Καναβέρο, η διαδικασία βασίζεται σε αυτή του δρ. Ρόμπερτ Γουάιτ, ο οποίος είχε μεταμοσχεύσει το κεφάλι μιας μαϊμούς στο σώμα μιας άλλης, με τα δύο μέρη (κεφάλι – σώμα) να ψύχονται στους 18ºC, ενώ η ένωση των σπονδύλων έγινε με τη χρήση ανόργανης πολυμερικής κόλλας.

«Η χίμαιρα που θα δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο θα διαθέτει το μυαλό του κεφαλιού, αλλά οι πιθανοί απόγονοι θα φέρουν τον γενετικό κώδικα του σώματος. Πάντως, δεν έχω ασχοληθεί με τα ηθικά ζητήματα του HEAVEN, αν και θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς μέσα στα επόμενα 2 χρόνια» υποστηρίζει ο Καναβέρο.

human_head_transplant

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας