20:25 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εφορία: Για ποιους «κουρεύεται» 50% το τέλος επιτηδεύματος για το 2024

Εφορία: Για ποιους «κουρεύεται» 50% το τέλος επιτηδεύματος για το 2024

Εφορία: Σε δύο χρόνια, το 2026, το μνημονιακό «χαράτσι» θα καταργηθεί για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

Για δύο χρόνια, 2024 και 2025, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται με μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος ενώ όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης και οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ανώνυμες εταιρείες, Ο.Ε., Ε.Ε.) θα πληρώνουν στο ακέραιο το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φθάνει έως 1.000 ευρώ.


Το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα ξεκαθαρίζει ποιοι θα πληρώσουν το επόμενο έτος το μισό τέλος επιτηδεύματος

Το 2026, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το μνημονιακό «χαράτσι» θα σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη της χώρας. Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι απαλλάσσονται ήδη από την πληρωμή του. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που το 2023 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα ξεκαθαρίζει ποιοι θα πληρώσουν το επόμενο έτος το μισό τέλος επιτηδεύματος και ποιοι θα επιβαρυνθούν με ολόκληρο το ποσό. Όπως προκύπτει, τα φυσικά πρόσωπα που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως τρεις εργοδότες θα συνεχίσουν να πληρώνουν, στο ακέραιο το τέλος επιτηδεύματος όπως έκαναν και φέτος καθώς εξαιρούνται από το σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το 2024 το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

  •  800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  •  1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  •  325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
  •  300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση. Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης.
  • 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Από το οικονομικό έτος 2013 και εφεξής, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Πηγή: OT

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας