20:46 Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Εικόνα παράλυσης σε γερμανικά τρένα, αεροδρόμια και αστικές συγκοινωνίες στην σημερινή απεργία των ΜΜΜ

Εικόνα παράλυσης σε γερμανικά τρένα, αεροδρόμια και αστικές συγκοινωνίες στην σημερινή απεργία των ΜΜΜ

Εικόνα παράλυσης σε γερμανικά τρένα, αεροδρόμια και αστικές συγκοινωνίες σε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 380.000 πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ εικόνες ερήμωσης κυριάρχησαν στους άδειους σιδηροδρομικούς σταθμούς, με σταματημένα λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακούς.

Παράλληλα απεργούν και επτά μεγάλα διεθνή αεροδρόμια όπως του Μονάχου, της Φρανκφούρτης ή του Ντίσελντοφ καθώς και περιφερειακά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 380.000 περίπου επιβάτες να έχουν επηρεαστεί άμεσα. Σε λειτουργία παρέμεινε ωστόσο τη Δευτέρα το αεροδρόμιο Βίλι Μπραντ της γερμανικής πρωτεύουσας. Η σημερινή απεργία στο προσωπικό εδάφους επηρεάζει όμως και τις προετοιμασίες πολλών γερμανικών αεροδρομίων για τις ημέρες συμφόρησης των επόμενων εβδομάδων ενόψει των διακοπών του Καθολικού Πάσχα.

Από την πλευρά του πάντως το συνδικάτο των εργαζομένων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους EVG ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε προειδοποιητικές απεργίες τις ημέρες των αργιών για το Καθολικό Πάσχα, δηλαδή από τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών (7.04) έως την Κυριακή του Πάσχα (9.04). Δεν θα γίνουν στάσεις εργασίας εκείνες τις ημέρες, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του EVG και επικεφαλής διαπραγματευτής Κρίστιαν Λόροχ από τη Φρανκφούρτη.

Με την ακρίβεια στο επίκεντρο τα αιτήματα των συνδικάτων είναι η αύξηση των αποδοχών, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού τα οποία προειδοποιούν πως προτίθενται να συνεχίσουν τις προειδοποιητικές απεργίες και την άσκηση πίεσης, εάν δεν καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία με τους εργοδότες για μισθολογικές αυξήσεις άνω του 10% και συνέχιση της καταβολής κρατικών επιδομάτων ύψους 2.500 ευρώ εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί δημοσκόπηση των προηγούμενων ημερών του Ινστιτούτου YouGov, σύμφωνα με την οποία το 55% των ερωτηθέντων συμφωνούν «μάλλον» ή «απόλυτα» με τα αιτήματα των απεργών, θεωρώντας τα «δίκαια».

Το 38% εκτιμά ότι τα αιτήματα της προειδοποιητικής απεργίας δεν είναι «δικαιολογημένα», ενώ ένα 8% των ερωτηθέντων δεν θέλησε να δώσει καμία απάντηση. Το 69% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι επηρεάζεται από την απεργία, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις ή αποφεύγοντάς τις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων στη Γερμανία εξαιτίας απεργίας σε τέσσερα αεροδρόμια

ΕΛΑΣ: Περίπου 30 χιλιάδες συμμετείχαν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα – Έγιναν 14 προσαγωγές, 3 συλλήψεις – Τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας