Εκπτώσεις φόρων σε υβριδικά και ηλεκτρικά ΙΧ

Εκπτώσεις φόρων σε υβριδικά και ηλεκτρικά ΙΧ

Εκπτώσεις φόρων 3.000 ή έως και 5.000 ευρώ για τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρώπης, σχεδιάζει για το 2020 το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και μελετούν τι εκπτώσεις προσφέρουν τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και διαπιστώνουν ότι οι εκπτώσεις φτάνουν (ή και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις) τα 5.000 ευρώ.

Για την Ελλάδα, όμως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το τελικό ύψος των εκπτώσεων και κινήτρων αγοράς νέων αυτοκινήτων σύγχρονης τεχνολογίας και μηδενικών ή χαμηλών ρύπων θα εξαρτηθεί από τον επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο (υπερπλεόνασμα) που θα δημιουργηθεί στη διάρκεια του 2020.

Στην Πλατεία Συντάγματος προβλέπουν ότι φέτος είναι η τελευταία φορά που πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας, όπως τα γνωρίζαμε. Τον Μάρτιο του 2020 λήγει και η παράταση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για να αναθεωρήσουν (προς τα πάνω κυρίως) τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους πραγματικούς ρύπους που εκπέμπουν τα ΙΧ Παράλληλα σχεδιάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αύξηση στα τέλη ταξινόμησης για τα ρυπογόνα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας.

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και φθηνότερα ΙΧ φάνηκαν ήδη από το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή (ν.4646/2019) και περιλαμβάνει νέα κίνητρα για να αντικαταστήσουν οι εταιρείες τον στόλο των αυτοκινήτων τους με «καθαρά» οχήματα – μέσω αγοράς ή leasing.

Σειρά παίρνουν όμως και τα νοικοκυριά, καθώς τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, με βάση τη διεθνή εμπειρία, οδηγούν σε αισθητή μείωση τιμών για τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μεγαλύτερη έμφαση, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να δίνει στις μειώσεις τιμών στα υβριδικά γιατί στα ηλεκτρικά η διαφορά τιμής με τα συμβατικά είναι διεθνώς πολύ υψηλή και δεν καλύπτεται ούτε με τις μεγάλες μειώσεις τελών ταξινόμησης (έως και 6.000 ευρώ) που προσφέρουν άλλες χώρες στους αγοραστές αυτοκινήτων προκειμένου να τα προτιμήσουν.

Η αναζήτηση του υπουργείου Οικονομικών για κίνητρα που προσφέρονται σε άλλες χώρες για την αγορά αυτοκινήτων σύγχρονης τεχνολογίας αποκαλύπτει σε αρκετές περιπτώσεις bonus μέχρι και 6.000 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια