7:02 Κυριακή 14 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έκθεση ΟΗΕ: «Σαφείς και πειστικές πληροφορίες» για σεξουαλική βία κατά ομήρων της Χαμάς

Έκθεση ΟΗΕ:  «Σαφείς και πειστικές πληροφορίες» για σεξουαλική βία κατά ομήρων της Χαμάς

H ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία και τις γυναίκες ανέφερε ότι η ίδια και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν «σαφείς και πειστικές πληροφορίες» για περιστατικά σεξουαλικής βίας – συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών και σεξουαλικών βασανιστηρίων – που διαπράττονται σε ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το UN News, σε δήλωσή της, που δημοσιεύτηκε μαζί με τη σχετική έκθεση, η Πραμίλα Πάτεν αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης «βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται» ότι η βία αυτή, η οποία περιλαμβάνει «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», μπορεί να συνεχίζεται εναντίον όσων εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και άλλους ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η έκθεση του Γραφείου της, προέκυψε από μια επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ μετά από πρόσκληση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία περιελάμβανε και μια επίσκεψη στη Δυτική Όχθη, μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 14 Φεβρουαρίου.

Στόχος της αποστολής ήταν να συλλέξει, να αναλύσει και να επαληθεύσει πληροφορίες σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Συλλέχθηκαν αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες, ενδεικτικές διαφόρων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρεται στην 24σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ένα μοτίβο θυμάτων, κυρίως γυναικών, που βρέθηκαν εντελώς ή εν μέρει γυμνά, δεμένα και πυροβολημένα σε πολλές τοποθεσίες, το οποίο «μπορεί να είναι ενδεικτικό ορισμένων μορφών σεξουαλικής βίας»

Η Χαμάς έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη τις καταγγελίες περί σεξουαλικής βίας.

Το Ισραήλ έχει επικρίνει την αντίδραση του ΟΗΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Με αφορμή δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες στα τέλη του προηγούμενου έτους, στην οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζε την έμφυλη βία, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε σήμερα στη Γενική Συνέλευση: «Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τις γυναίκες, αλλά αυτήν τη στιγμή που μιλάμε Ισραηλινές πέφτουν θύματα βιασμού και κακοποιούνται από τρομοκράτες της Χαμάς. Πού είναι η φωνή των Ηνωμένων Εθνών; Πού είναι η φωνή σας;».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή Ερντάν για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για προσπάθεια αποσιώπησης της έκθεσης.

Γκουτέρες: Διαψεύδει ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει την έκθεση για τους βιασμούς της Χαμάς
Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν προσπάθησε για κανέναν λόγο να αποσιωπήσει έκθεση για περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το έργο της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις Πραμίλα Πάτεν, της οποίας η έκθεση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συντάχθηκε σχολαστικά και με επιμέλεια. Για κανέναν λόγο ο Γενικός Γραμματέας δεν έκανε οτιδήποτε για να κρατήσει αυτή την έκθεση αποσιωπημένη», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε κατηγορίες του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Χαμάς δεν ξέρει ποιοι από τους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί, δηλώνει στέλεχός της

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα ικανοποιήσει τις «παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας